'Hef het bordeelverbod op in Brazilië, nog voor het WK'

Parlementariër dient wetsvoorstel in om positie prostituees te verbeteren Tegenstanders: Regulering lost het kwaad niet op

Federaal afgevaardigde Jean Wyllys (38), ex-'Big Brother Brasil'-winnaar en homo-activist, heeft een wetsvoorstel ingediend voor legalisering van de Braziliaanse bordelen. Er is volgens Wyllys haast bij, vanwege het aankomende wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

Een beetje reuring kon dus geen kwaad, dacht Wyllys, die het Braziliaanse Congres de afgelopen maand tegen zich in het harnas joeg door te zeggen dat 60 procent van de Congresleden gebruik zou maken van diensten van prostituees, die allemaal baat zouden hebben bij betere controle.

Prostitutie is niet verboden in Brazilië, maar wel de exploitatie daarvan. Dat heeft geleid tot een hypocriete situatie, volgens Wyllys. Bordelen zijn overal te vinden, omdat de politie zich laat omkopen of de uitbaters chanteert.

Prostituees kunnen ondertussen geen kant op bij misstanden in de branche - zoals exploitatie van minderjarigen en gedwongen prostitutie - omdat ze in een illegaal circuit werken.

De nieuwe wet, Gabriela Leite genaamd, beoogt een onderscheid te maken tussen prostitutie en seksuele uitbuiting, waarbij alleen nog het tweede strafbaar is. Voor zijn voorstel heeft Wyllys zich laten voorlichten door prostituees, onder wie ex-prostituee Gabriela Leite, die sinds de jaren zeventig voortrekster is van een maatschappelijke organisatie voor prostituees.

Wyllys vertelt per telefoon vanuit zijn regiokantoor van de socialistische partij PSol in Rio de Janeiro: "We hebben ons laten inspireren door de wet in Duitsland en Nieuw-Zeeland en door advies van de Verenigde Naties. Het gaat erom dat de staat verplicht wordt om controle uit te voeren en zorgt voor gezondheidszorg."

Denkt Wyllys dat zijn wetsvoorstel, dat momenteel bij de commissie van mensenrechten ligt, enige kans maakt in het veelal conservatieve, christelijke congres? Hij heeft er een aantal vijanden die hem nu al rauw lusten, zoals de evangelische pastors Silas Malafaia en João Campos, die namens verschillende partijen een front vormen.

Wyllys: "Er zitten zo'n zeventig evangelische afgevaardigden in de Kamer (op een totaal van 513 afgevaardigden, red.). Zij hebben dus geen meerderheid. Na carnaval, wanneer het reces is afgelopen, ga ik met de rest in gesprek over de motivatie van mijn voorstel, waarover hopelijk nog dit jaar gestemd wordt, vóór het WK."

Ondertussen hebben de tegenstanders van Wyllys zich niet onbetuigd gelaten. João Campos, leider van het evangelische front in de Kamer (namens de sociaal-democratische partij PSDB), reageerde in een radio-interview. "Door prostitutie te reguleren los je het kwaad niet op. Duitsland en ook Nederland laten alleen maar een slecht voorbeeld zien."

Een openbare petitie tegen het wetsvoorstel had binnen 24 uur al ruim zeshonderd handtekeningen verzameld onder leiding van de 'psychologen vóór familie en maatschappij', Fenasp, bestaande uit christelijke feministen. Zij eindigden hun tekst met: 'Een vrouw is geen object en mag niet op legale wijze als vuilnis worden neergezet'.

Het zijn volgens Wyllys afwegingen die de realiteit van de prostitutie niet onder ogen zien en die worden ingegeven door een religieus moralisme, 'iets waar de staat los van hoort te staan'.

De meeste congresleden houden zich liever stil dan de discussie aan te gaan over zo'n gevoelig onderwerp, bang als ze zijn om bij de volgende verkiezingen niet te worden herkozen. Dat gebeurde bij Wyllys' wetsvoorstel voor het homohuwelijk en bij zijn verdediging van een wet tegen homofobie. Wyllys: "Ik kan, als een van de weinige afgevaardigden, ronduit opkomen voor de belangen van de minderheden, omdat ik geen beroepspoliticus ben, zoals de meeste congresleden. Als ik niet word herkozen, pak ik gewoon mijn beroep van universitair docent en journalist weer op."

Zijn bevlogen optreden is niet onopgemerkt gebleven in de samenleving. Wyllys werd vorig jaar onder meer tot beste parlementariër verkozen op de kritische website Congresso em Foco (congres in focus) door het publiek. Maar hij betaalt ook een prijs: een serie doodsbedreigingen, via telefoon, e-mail en Facebook. Of hij in 2014 weer meedoet aan de verkiezingen?

Wyllys, na een korte stilte: "Eerlijk gezegd weet ik het niet. Het is heftig om hieraan blootgesteld te worden. Maar het is niet alleen mijn beslissing. Ik vertegenwoordig in mijn eentje miljoenen mensen die tot de minderheden behoren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden