Weblog

Heeze-Leende gaat voor eigen glasvezel

De glasvezelbuizen kunnen in Heeze-Leende wellicht al dit najaar de grond in. Beeld
De glasvezelbuizen kunnen in Heeze-Leende wellicht al dit najaar de grond in.

De gemeenteraad van het Brabantse Heeze-Leende heeft in grote meerderheid voor een glasvezelnet van eigen signatuur gekozen. Een plaatselijke coöperatie kan met behulp van een gemeentegarantie als het goed is eind dit jaar voor supersnel internet gaan zorgen.

In Heeze-Leende kon in principe gekozen worden uit twee aanbiedingen. De combinatie Reggefiber/KPN wilde aan de slag in het grootste deel van de gemeente, maar zag problemen bij de aanleg in het zogeheten buitengebied. De tweede aanbieder, een coöperatie, zegt dat buitengebied juist zo snel mogelijk te willen aansluiten.
In het voorstel van burgemeester en wethouders waarover gisteravond de gemeenteraad diende te besluiten, gaf dat streven naar 'breedband voor iedereen' de doorslag. Het gemeentebestuur gaf duidelijk aan hier de voorkeur aan te geven, en gisteren kreeg het op D66 na alle fracties mee.

Ondanks de grote steun aan de coöperatie is de aanleg nog niet zeker. Voorwaarde voor zowel de gemeente als de coöperatie om aan de verglazing van de gemeente te beginnen, is dat minstens 50 procent van de huishoudens vooraf tekent voor een abonnement. Of dat lukt moet deze zomer blijken, waarna in het najaar dan daadwerkelijk gegraven kan worden.

Het glasvezelnet gaat vermoedelijk 6,75 miljoen euro kosten. Dat geld leent de coöperatie goeddeels bij de ABN Amro, waarbij de gemeente zich garant stelt voor die lening. Mocht de coöperatie bij de bank in gebreke blijven, dan springt de gemeente dus bij, die in ruil daarvoor eigenaar wordt van het net. Ongeveer twee miljoen euro hoopt de coöperatie op te halen bij bedrijven en instellingen en particuliere geldschieters. Die bedrijven en instellingen sparen straks dankzij het glasvezelnet mogelijk grote bedragen uit op hun telecomkosten, geld dat zij nu deels kunnen steken in de voorfinanciering van die besparing.

Bijkomend voordeel van de aanleg door een coöperatie is dat die geen winstoogmerk heeft en over pakweg tien jaar, als de aanlegkosten goeddeels zijn terugverdiend, bij voorbeeld de abonnementsprijzen zou kunnen verlagen.

Heeze-Leende is niet de enige gemeente die aan een coöperatie denkt voor het nieuwe telecomnet. Ook het Brabantse Eersel werkt toe naar zo'n constructie. Mocht die in beide gemeenten slagen, dan zou dat een opmaat kunnen worden voor veel meer glasvezel-coöperaties in het land.

Reggefiber heeft uiteraard getracht de gemeenteraadsfracties in Heeze-Leende te overtuigen van zijn eigen plan. Het glasvezelbedrijf had daarbij een opvallende partner in de strijd. Ook het kabelbedrijf UPC heeft de gemeenteraad ontraden om voor het coöperatieplan van burgemeetser en wethouders te stemmen. In feite zijn Reggefiber en UPC (samen met kabelcollega Ziggo) elkaars grootste concurrenten. Want waar Reggefiber glasvezel aanlegt, dreigt voor het kabelnet binnen een paar jaar het licht uit te gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden