Heesch zag protesten aankomen

Reportage | Rellen in Heesch al op sociale media aangekondigd. 'Jullie moeten rellen. Wij zijn erbij.'

De schalen zijn al opgeveegd, maar de eierstruif ligt een dag later nog in bruinige vlekken op het bordes voor het gemeentehuis in Heesch. De ovale uitstulping van de raadzaal heeft zeker tien voltreffers gehad, en de glazen entree is nu matglas door de viezigheid.

Het uit de hand gelopen azc-protest van maandag is het gesprek van de dag in het Brabantse dorp, onderdeel van de gemeente Bernheze. 'Oproerkraaiers van buiten de gemeente' lijken een belangrijke rol te hebben gespeeld, zo meldde de gemeente gisteren. De drie mannen die de politie heeft opgepakt komen volgens Omroep Brabant uit buurgemeente Oss.

Voor wie Facebook volgt, kwamen de rellen niet als een verrassing, vertelt een 34-jarige Heesche. "Ik zie zoveel haatzaai-oproepen voorbij komen. Mensen van buiten het dorp schreven dingen zoals: 'als jullie resultaat willen zien, zullen jullie moeten rellen', en 'wij zijn erbij'. 'Kom met je hele gezin', stond er ook." Zelf is ze voor van de komst van een AZC. Maar ze wil niet met haar naam in de krant. "Ik ben soms verbaasd wat voor anti-azc-berichten vrienden van mij liken."

In het dorp met ruim twaalfduizend inwoners kent iedereen wel voor- en tegenstanders van het plan om tien jaar lang vijfhonderd vluchtelingen op te vangen in een nieuw asielzoekerscentrum buiten het dorp. Ze doen hun verhaal liever anoniem, nu de gemoederen zo hoog oplopen.

Vorige week hingen actievoerders een dode big in een boom. In de tuin van burgemeester Marieke Moorman (PvdA) werd een hek vernield, om een kuub zand te storten voor haar deur. En maandagavond stonden zo'n duizend mensen op het plein voor het gemeentehuis. De bedoeling was een vreedzaam protest, terwijl binnen een raadscommissie vergaderde over een ander onderwerp. De commissie moest naar de tweede verdieping vluchten. Uiteindelijk veegde de ME het plein schoon.

Volgens Gert van Leeuwen, die vanuit zijn huis uitkijkt over het plein, waren er zo'n vijftig relschoppers. "Mensen bonkten tegen de ramen van de raadzaal." Eieren en vuurwerk vlogen door de lucht. "De dozen met vijftien eieren waren in de aanbieding bij de Lidl, hier schuin tegenover." Hij vindt het gedrag van de relschoppers 'onbeschoft'. "Maar vijfhonderd asielzoekers is te veel voor een klein dorp. Zoveel mensen op een hoop, die niet mogen werken, dat wordt onder elkaar al ruzie."

Ook een 47-jarige inwoonster is bezorgd over het aantal asielzoekers. "Wat moeten die mensen overdag? Er is hier niets te doen in Heesch. Die mensen gaan zwerven." Ze is wel voor opvang van een kleinere groep. "Als je echt huis en haard moet verlaten, is dat hartstikke triest. Er staat zo'n hoop rottigheid op Facebook. Mensen zeggen: 'wij krijgen niks, en die vluchtelingen krijgen gratis en voor niks een ingerichte woning'. Helemaal niet waar."

Een 68-jarige vrijwilligster van de lokale Katholieke Bond van Ouderen ziet de schade aan het gemeentehuis met lede ogen aan. "Ze moesten die jongeren die dit gedaan hebben maar eens 14 dagen opsluiten in zo'n azc. Kijken hoe lang ze het volhouden."

(De namen van de geciteerde inwoners van Heesch zijn bij de redactie bekend.)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden