Heesch spreekt in, straat scandeert

Reportage Honderden tegenstanders asielzoekerscentrum laten van zich horen bij gemeentehuis

Politie en demonstranten tegenover elkaar, een straat ertussenin. De agenten staan hier met een man of tien, de groep tegenstanders van het asielzoekerscentrum is, halverwege de inspraakavond gisteren in Heesch, aangegroeid tot vele honderden.

"Azc, weg ermee!", scandeert een groepje van een stuk of zes vrouwen, onder leiding van Angelique van Galen. Ze steken de straat over. Vier agenten lopen eropaf. Of ze weer terug willen gaan naar de overkant. Dat is geen probleem. "Doe je oordopjes maar in jongens!", waarschuwt Van Galen de agenten, als ze weer op de stoep staat. En tegen haar vriendinnen: "Ik eet even een snoepje, dan kan ik weer volume maken."

Ver weg, aan de andere kant van een leeg plein, spreken 67 inwoners tijdens een hoorzitting in een hermetisch afgesloten gemeentehuis. Alleen insprekers en hun gasten mogen naar binnen, pers mag de vergadering volgen vanuit een naburig cultureel centrum. Na de demonstratie bij een commissievergadering vorige week maandag, waarbij jongeren uiteindelijk met eieren, vuurwerk en stenen gooiden, laat gemeente Bernheze deze keer niets aan het toeval over. De sfeer bij de demonstratie aan de rand van het plein is bij vlagen dreigend, maar overwegend gemoedelijk. De demonstranten, merendeels Hezenaren, houden zich alleen niet aan het samenscholingsverbod. De politie laat het maar zo. Wel worden twee arrestaties verricht wegens het gooien van vuurwerk en het niet kunnen legitimeren.

Binnen spreekt Joyce Kanters. Ze trekt een parallel tussen het azc en haar eigen gezin. "Ik ben moeder van vier jonge kinderen. De eerste heb ik ambachtelijk opgevoed. Ik had alle tijd uit te leggen wat wel en niet mag. Maar bij de vierde had ik de tijd niet meer om alle normen en waarden stuk voor stuk bij te brengen. Vijfhonderd asielzoekers laten integreren? Dat is onmogelijk. Dat wordt productiewerk. Ik zou ze graag op de koffie vragen, maar dat kan niet."

Veel kritiek is er op de manier waarop het gemeentebestuur burgers heeft geïnformeerd. Veel te laat, en zonder goed naar de inwoners te luisteren, vinden insprekers.

Bij informatiemarkten was maar een beperkt aantal bezoekers welkom. "In een tijd dat er hard geroepen wordt over transparantie in de politiek, zijn jullie bezig met je eigen politieke spelletje", zegt M. Moerland, een kale man met een baardje. "De informatiemarkt werd een week van tevoren aangekondigd. Toen ik me wilde aanmelden, was het: 'Vol is vol'. Vandaag is onze spreektijd ingekort tot drie minuten. Willen jullie echt iedereen horen? Ik denk het niet."

Mevrouw J. Vos doet haar verhaal geëmotioneerd. "Dit azc wordt mij door mijn strot geduwd. En het voelt niet prettig. Wij zijn gaan wonen aan de rand van het dorp, en daar komen nu units met de impact van een hele wijk." Ze maakt zich onder meer zorgen over de prijs van haar huis. "Maak mij en mijn gezin niet kapot", sluit ze af.

H. van Uden is juist voorstander. "Ik zal met respect luisteren naar de argumenten die tegenstanders noemen. Maar er is ook zeker een groot deel van Heesch niet tegen opvang. Vluchtelingen komen na een hele lange weg van ellende en pijn en ik vraag ieder van u zich dat eens in te denken", zegt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden