CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma

Politiek

Heerma (CDA) heeft geen bezwaar tegen samenwerking met Forum

CDA-fractievoorzitter Pieter HeermaBeeld ANP

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zal een Brabantse samenwerking tussen CDA en Forum voor Democratie niet blokkeren. Omdat politieke partijen steeds kleiner worden, leidt het uitsluiten van partijen tot onbestuurbaarheid, zei hij gisteren in WNL op Zondag.

Sinds het college van provinciale staten in Noord-Brabant klapte over stikstofmaatregelen, onderhandelen VVD, CDA en Forum over een nieuw te vormen bestuur. Met name binnen het CDA leidt dat tot protest. Volgens een deel van de achterban moet de partij niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen. De samenwerking in 2010 met de PVV tijdens Rutte I doet nog pijn bij een deel van de achterban.

Heerma verwacht dat als er eenmaal een nieuw college in Brabant zit, de ophef weer zal gaan liggen. “Ik durf wel te voorspellen, wat er ook uitkomt: als dat college er een paar weken zit dan hoor je niemand er meer over. Net als in Limburg.” In die provincie werkt het CDA met Forum samen in een ‘extraparlementair college’: een college waarin bestuurders vooral zitten vanwege hun expertise. Zij hebben wel een partijachtergrond, maar ze zitten niet namens hun partij in het college.

Het komende jaar, tot de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, zal de discussie over samenwerken met Forum waarschijnlijk niet meer verstommen. Heerma wil niet vooruitlopen op samenwerking met Forum of PVV in een nieuw kabinet, maar hij sluit zo’n constructie ook niet uit. Volgens hem leidt het uitsluiten van partijen tot onbestuurbaarheid. “Dat zag je bij de kabinetsformatie in 2017: toen was er zo veel polarisatie waarbij partijen elkaar uitsloten dat er bijna geen kabinet meer te formeren was.” Eén van de lijsttrekkerskandidaten, minister Hugo de Jonge, zei eerder dat een nieuwe samenwerking met de PVV wat hem betreft uitgesloten is.

Lees ook:

Oude wonden belemmeren debat over nieuwe CDA-koers

Het CDA praat in kroegen en scholen over de koers van de partij. Maar tumult over boeren en samenwerking met Forum doorkruisen de herbezinning.

Regeren met populisten: dit zijn de harde lessen van 2002 (LPF) en 2010 (PVV)

Middenpartijen VVD en CDA staan in Noord-Brabant voor de keuze: moeten ze opnieuw een avontuur met een populistische partij aangaan? Voor het antwoord kijken de partijen vooral naar het verleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden