Heerlijke Franse gangsters, en hun verleidelijke liefjes

BELINDA VAN DE GRAAF

Casque d'Or
Regie: Jacques Becker. Met Simone Signoret en Serge Reggiani. Te zien in 19 filmtheaters, en tot en met 29 augustus in het Eye Film Instituut in Amsterdam, als onderdeel van het 24 films tellende retrospectief rond Simone Signoret & Yves Montand.

Simone Signoret komt de jaren vijftig binnen gedanst met ingesnoerde heupen en vooruitgestoken boezem. Het lange goudblonde haar is hoog opgestoken, alsof ze een gouden helm draagt, een 'casque d'or'.

In de gelijknamige klassieker van Jacques Becker uit 1952 speelt ze mooie Marie, een prostituee uit de belle époque die wat tuf in haar kuif smeert, en met een bungelende sigaret in de mondhoek de kroeg binnen stapt. Signoret loopt als een cowboy, maar is ook die mooie, stralende verschijning waar alle schobbejakken in de Parijse wijk Belleville naar loeren.

Simone Signoret is Elizabeth Taylor op z'n Frans. Een stoere, struise tante met een speels lachje om de mond, die tegelijkertijd lief en licht oogt. De timmerman waar ze voor valt, gespeeld door de tengere Serge Reggiani, zal een misdaad voor haar begaan, met blote handen, en daarna nog eentje, met een politiepistool.

De heren van de Nouvelle Vague, de filmstroming die begin jaren zestig de Franse filmrevolutie inluidde, waren gek op 'Casque d'Or' die in een mooie, nieuwe kopie opnieuw te zien is. Het is wel duidelijk wat Godard en Truffaut in de film zagen. De buitenopnamen en de bruuske overgangen ogen modern, en de door Godard gepropageerde, dramatische basisingrediënten zijn aanwezig: een meisje en een pistool.

'Casque d'Or' vormt een prima opmaat voor het retrospectief rond Simone Signoret (1921-1985) en haar echtgenoot, zanger en acteur Yves Montand (1921-1991). Het beroemde acteursechtpaar werkte met Alain Resnais, Max Ophüls en Chris Marker, en speelde in tal van ijzersterke Franse policiers en thrillers van grootheden in het genre als Jean-Pierre Melville en Henri-Georges Clouzot.

Heerlijk, het Eye Film Instituut haalde via Signoret en Montand gewoon de fine fleur van de Franse misdaadcinema in huis, en veel zenuwslopende, zomerse uurtjes met Franse gangsters en meesterdieven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden