Heerlijk schateren op zondagavond

'In goed gezelschap' is een titel die zijn naam eer aandoet. Ik ben zondagavond graag in het gezelschap van Sara Kroos, Thomas van Luyn, Georgina Verbaan en Pieter Derks. Hun geïmproviseerde humor is om te schateren. Ik raak er niet over uitgesproken hoe knap het is: geslaagde grappen maken aan de hand van suggesties uit de zaal.

Dat gaat zo. Van Luyn: "Pieter en Sara zijn collega's, maar waarin?"Zaal: "Mondhygiënisten." Van Luyn: "Ze improviseren op I did it my way. Geef eens een goede slotzin voor Sara."Zaal: "Is dat nou salami?" En verdraaid, voor de vuist weg zingt Kroos met zuivere stem een lied dat rijmt, ritmisch is én geestig, en nog eindigt volgens opdracht ook: "De mond, ik haal er van alles uit. Laatst vond ik achterin een bak met bami. En hè, het geurt ook vreselijk. Is dat nou salami?" Wat een vakvrouw!

Natuurlijk loopt het scriptloos acteren ook wel eens in het honderd, maar met wat zelfspot weet de groep zich er aardig uit te redden. Verbaan deed een poging tot noord-Nederlands, waarop Van Luyn sceptisch: "Kom je misschien uit Friesland?" Verbaan: "Ik probeer het." Kijk, dat is toch weer grappig: Verbaan die even uit haar rol stapt. Wat moet het een genoegen zijn voor deze comedians om erop los te fantaseren. Het spelplezier spat er vanaf.

De Vara-show is een revival van het verschijnsel theatersport dat in de jaren negentig opgang maakte in de kleine zalen. Toen was ik er niet wild van, vooral vanwege het lage niveau van de acteurs. Melig als een kameel sjokte je naar huis. Misschien lag het ook aan de zalen waarin ik zat. Een goed en geïnspireerd publiek is het halve werk.

Bij 'De grote improvisatieshow', een nieuw programma van RTL 4, schort het daar nogal aan. De inbreng van de zaal lijkt klein en de suggesties zijn flauw. Er is geen opgewonden sfeertje waarin de toeschouwers elkaar en de comedians ophitsen tot steeds dollere ideeën.

In de RTL-show kwam het publiek met de spelsuggestie: Ik ben verliefd op je moeder. Dat is wel erg Leger des Heils. Maar wat acteur Mimoun Oaïssa er vervolgens van maakte was meteen weer zo RTL'erig 'pikant' - 'Ik ben vreemdgegaan met je moeder' - dat je onder radeloos gekrijs je hoofd tegen de beeldbuis wierp.

De kunst van theatersport is precies de balans te vinden tussen te braaf en te plat. Een precair evenwicht, dat deze slechte kopie van 'In goed gezelschap' nog lang niet heeft bereikt. De meeste grappen zijn zelfs helemaal niet om te lachen. Neem deze over vreemdgaan met je moeder. Rick Paul van Mulligen: "M'n moeder? Ik heb twee vaders."

Zelfs in 'Talking 'bout my generation', een slecht bekeken praatprograma van Harry de Winter over muziek, zit meer humor. Bijvoorbeeld als de brave huisvader Robert ten Brink plotseling woest luchtgitaar gaat spelen, daarbij kreten uitstotend als:'djeng-djeng-djuk'. De bedoeling van deze RTL 7-show in cafésfeer is dat er aan de stamtafel een generatieconflict ontstaat tussen de gasten, maar dat komt moeilijker van de grond dan het Oranje-akkoord in Den Haag.

Veel leuker om zondagavond zélf naar de kroeg te gaan en met je vrienden te kletsen over The Romantics en Steely Dan. Tenminste, als je geen tv-recensent bent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden