Heerjansdam wil Heerjansdam blijven

Herindelingen noopten inwoners van Zeeuws-Vlaanderen, Oss, Ravenstein, Zwijndrecht en Heerjansdam naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Een bericht uit de parel aan de Waal.

HEERJANSDAM - ,,Met die partij heb ik eigenlijk niks'', geeft Jeroen de Gelder toe, ,,maar de helft van de kandidatenlijst bestaat uit Heerjansdammers en daarom stem ik D66''. Politieke voorkeur is even van ondergeschikt belang, want de toekomst van wat nu nog de kleinste gemeente in Zuid-Holland is, staat op het spel.

Over anderhalve maand gaat Heerjansdam (3500 inwoners) op in de veel grotere buurgemeente Zwijndrecht (41000 inwoners), tot groot verdriet van bijna alle dorpelingen. Twee jaar geleden stemde nog bijna honderd procent van de bevolking tegen het bedenksel van de provincie Zuid-Holland. De politieke realiteit van vandaag is anders.

Het is verkiezingsdag in Heerjansdam. Spandoeken met protestteksten ontbreken opvallend genoeg in het lieflijke plattelandsdorpje tussen Oude Maas en Waal. Wel opvallend veel affiches en stickers van de extreem-rechtse Nieuwe Nationale Partij. Overgewaaid van de nieuwe buur. Ook de LPF is zichtbaar aanwezig. Maar beide partijen hoeven niet te rekenen op enige aanhang van betekenis. Het ontbreken van Heerjansdammers op de kieslijst speelt hen bij voorbaat parten.

Wensen hebben de Heerjansdammers overigens meer dan genoeg. En om daaraan tegemoet te komen, staat de samenvoegingsbrochure bol van de toezeggingen. Zo blijft het mogelijk om in Heerjansdam te trouwen, een paspoort of rijbewijs te krijgen, zullen de lasten voor de burger niet of nauwelijks verzwaard worden, houden de dorpelingen hun kalkvrije drinkwater, komt er misschien wel een dorpsraad met (vergaande) bevoegdheden en wordt er niet getornd aan bestaande (sport)voorzieningen.

Of toch wel? Het onrendabele zwembad in Heerjansdam zou wel eens de eerste vuurproef na de fusie kunnen worden. Zwijndrecht heeft een evenmin florerend zwembad. Het zou van weinig realiteitszin getuigen om te denken dat het nieuwe gemeentebestuur straks beide recreatiemogelijkheden zal blijven financieren. Maar voor Heerjansdammers is sluiting onbespreekbaar. Ook al omdat de afstand tussen beide kernen -acht kilometer- te groot is om per fiets te overbruggen. Openbaar vervoer ontbreekt opvallend genoeg.

Reden voor wethouder Bas Hubers om hoog in te zetten bij de komende college-onderhandelingen, tenminste wanneer zijn partij -de VVD- daar bij mag zijn. Hubers hoopt van wel, want hij ambieert een nieuwe ambtstermijn in een vergroot college. Dat vergt wel een heel andere aanpak. ,,Daar ben ik me heel bewust van'', zegt Hubers. ,,Hier spreken mensen je gewoon aan in de supermarkt of op het voetbalveld als ze ergens mee zitten. En dan verwachten ze van je dat je even wat regelt. Dat is straks ondenkbaar. Trouwens, nu gebeurt dat evenmin'', haast hij eraan toe te voegen. ,,Een wethouder regelt niet zomaar wat.''

Jeroen de Gelder heeft niettemin hoge verwachtingen van lokale politici in de nieuwe raad. Zij moeten, wat hem betreft, voorkomen dat de belangen van de 'Parel aan de Waal' ondersneeuwen bij die van het veel grotere Zwijndrecht. ,,Ik mag mezelf best een fanatieke Heerjansdammer noemen'', zegt De Gelder. ,,Ik ben trots op mijn dorp. Heerjansdam staat hoog op de lijst van beste gemeenten van Nederland en is sowieso de beste van Zuid-Holland. Ook als onderdeel van Zwijndrecht wil ik dat Heerjansdam zelfstandig blijft.''

Met een paar dorpsgenoten heeft De Gelder zich stellig voorgenomen elke aantasting van de eigen identiteit tegen te gaan. ,,Als er straks borden aan de rand van het dorp verschijnen met het opschrift 'Heerjansdam, gemeente Zwijndrecht', voorspel ik dat die er niet lang zullen staan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden