Heerjansdam heeft nog geen elftal op het veld

BARENDRECHT - Vroeger hoorde bij een voetbalclub de naam van een belangrijke speler, maar dat was nog ten tijde van de oprechte amateur. Vandaag de dag bepaalt meestal een handige zakenman in het bestuur het gezicht naar buiten. De wedstrijd tussen Barendrecht en Heerjansdam (5-1) was dan ook zeker het duel tussen Simon Kelder en Janus van Peenen.

Bij het woord IJsselmeervogels kwamen ooit als vanzelfsprekend de namen van voetballers als Jaan en Henk de Graaf of Jan Vedder in gedachten en bij de naam van Kozakken Boys kwamen bijna automatisch de beelden van de geweldige vrije trappen van Philip de Haan op het netvlies. Maar bij Barendrecht en Heerjansdam heeft nog nooit een speler kans gezien zich zodanig in de kijker te spelen, dat hij in een adem met de naam van zijn club genoemd werd. En door de aanwezigheid van zulke dominante bestuursleden zal het er op korte termijn ook zeker niet van komen. Daarom zal Barendrecht voorlopig wel de club van Simon Kelder blijven, net zoals Heerjansdam nog wel een poosje aan Janus van Peenen zal worden gekoppeld.

In 1975 was Barendrecht niet meer dan een modale derdeklasser, maar met Simon Kelder in het bestuur was drie jaar later promotie naar de top van het zaterdagvoetbal een feit. Een complete successtory is het echter niet geworden, want de kroon op het werk in de vorm van een kampioenschap in de eerste klas zat er nog niet in. Meer dan twee derde en twee vierde plaatsen hebben alle inspanningen tot nu toe niet opgeleverd.

En die vielen in de periode tussen 1981 en 1986, toen Simon Kelder zijn belangstelling tot Barendrecht beperkte. Dat was dus nog voor zijn flirt met het betaalde voetbal. Want toen door het vertrek van Jaap Bontenbal op Woudestein de voorzittersstoel van Excelsior vrij kwam, verlegde Kelder zijn aandacht naar Rotterdam-Kralingen. De weg naar roem en glorie was bij de semi-professionals echter nog langer dan bij de amateurs en de geldsommen die daarmee gepaard gaan, bleken er niet alleen aanzienlijk groter, maar ook van doorslaggevender aard. Dus speelt Simon Kelder nu al weer ruim een jaar de kaart Barendrecht, dat tijdens zijn afwezigheid na het seizoen 1991/92 zelfs naar de tweede klasse was afgezakt. En het feit dat het eersteklasserschap inmiddels weer is heroverd, bewijst hoe groot de invloed van de ambitieuze Kelder is.

Als een manager runt hij de club. Door zijn persoonlijke contacten weet hij de juiste spelers, waarvan Peter Houtman dit jaar de bekendste is, het eerste elftal binnen te loodsen. Barendrecht zal dit seizoen dan ook voornamelijk in de bovenste helft van de ranglijst te vinden zijn.

Meer nog dan Kelder bij Barendrecht drukt Janus van Peenen als voorzitter zijn stempel op het reilen en zeilen van Heerjansdam. Daar kan menig trainer inmiddels over mee praten. De ook als scheidsrechter actieve bestuurder heeft zo zijn ideeen over taktiek en spelers. En de kampioenschappen uit 1986 en 1989 wekken niet de indruk dat de eigenzinnige praeses er vaak naast zit. Spelers en trainers zijn bij Heerjansdam voorbijgangers. Ook na het vorige seizoen, waarin het kampioenschap na twee extra duels aan Kozakken Boys moest worden gelaten, vertrok een aantal goede basiskrachten. Moeiteloos zorgde Van Peenen met Perry Leijdsman (nog geblesseerd), Marco Pieters, Brian Stolk, Izaak Verhoeven en Wim van Varik voor de noodzakelijke aanvulling van de selectie. Met hen er bij heeft Heerjansdam ook dit jaar weer voldoende kwaliteit in huis om een gooi te doen naar de titel. Alleen, er staat nog geen elftal op het veld. Dat leidde zaterdag dus eerst tot het missen van een penalty (aanvoerder Martin Beuk) en vervolgens tot het incasseren van vijf gedeeltelijk ongelukkige doelpunten. Janus van Peenen waardeerde de tactiek van zijn nieuwe trainer en oud-speler Jos Houweling dan ook met het cijfer drie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden