Heerenveen werpt schroom af

De verbazing was er al op de zaterdagavond. Het gemak waarmee SC Heerenveen Roda JC voorbij liep, verried in welk een blakende vorm het elftal tijdens het competitieslot verkeert. ,,Nu worden er een paar ploegen aardig nerveus'', speelde Foppe de Haan voor waarzegger na de 5-1.

Eric Hornstra

De aansluitende zondag zal in Friesland zijn beleefd als een feestdag. Een koortsig gelijkspel tussen de concurrenten Feyenoord en Ajax en verlies voor Vitesse: alles en iedereen bleek in het paasweekeinde mee te werken om SC Heerenveen op de internationale voetbalkaart te zetten. Het elftal hoeft voor het bereiken van een Champions Leagueplaats zelfs geen twee keer meer te winnen.

De Friezen zetten inmiddels zelf hun laatste reserves opzij. De eerste proefexemplaren van speciale t-shirts zijn al te bewonderen in het Abe Lenstra stadion en zelfs Foppe de Haan wordt minder voorzichtig.

In december -na de overwinning op PSV- gaf hij zijn toehoorders in Eindhoven een cursus Fries voor beginners. De gretigheid waarmee de journalisten zijn elftal een plaats in de Europese topcompetitie toedichtten, beviel de trainer destijds niet. 'Oan it ein fan de fûke fangt men de fisk' luidde zijn devies. Die bescheiden geluiden verstommen eindelijk in het Friese Haagje. De vis kan immers geen kant meer op.

Waar alle rivalen de laatste weken over hun ambities struikelen, heeft Heerenveen een tandje bijgezet. Aan de overtuigende 5-1 tegen Roda JC ging een even soepele 3-0 tegen Fortuna vooraf. ,,We kunnen nu veel beter met de druk omgaan dan vroeger'', vindt Foppe de Haan.

,,Vroeger hadden we moeite een wedstrijd te draaien. Maar we zijn minder kwetsbaar geworden. Bij een achterstand hebben we verschillende mogelijkheden. We hebben kwaliteit genoeg voor de voetballende oplossing, we kunnen druk naar voren zetten of we kiezen voor de lange bal op Huizingh.''

Heerenveen heeft er een handje van Limburgse tegenstanders een zet in de rug te geven. MVV kreeg zowel thuis als uit een voorsprong in de schoot geworpen en ook Roda JC kon snel toeslaan door de grote ruimte tussen de Friese linies. Peeters profiteerde daarvan reeds in de zesde minuut.

De Friezen reageerden allesbehalve panisch. Roda bleef in het moordende tempo van de wedstrijd beter overeind op het middenveld, maar Heerenveen koos voor een probate remedie. Lurling en Nurmela bleken op de vleugels beter dan hun opponenten en in het centrum kreeg Popovitsj voldoende steun van de al even frivole Talan en Jensen. De lange bal naar voren zorgde daarom telkens voor gevaar.

Het was op die manier dat Popovitsj nog voor de rust Heerenveen op gelijke hoogte bracht. Na de pauze was er geen sprake meer van een wedstrijd. Popovitsj, Lurling, Mitrita en Gerard de Nooijer brachten het krachtsverschil in de cijfers tot uitdrukking. Doelcijfers die Heerenveen niet alleen op respectievelijk vijf en zes punten van Ajax en Feyenoord hebben gebracht, maar tevens een beter doelsaldo garanderen.

Heerenveen is daarom de meest geëigende kandidaat om PSV in de Champions League te volgen. Het is een uitverkiezing die straks puur op eigen kracht tot stand is gebracht. Het elftal speelde beter en vooral constanter dan de duurdere artiesten uit Amsterdam en Rotterdam.

Of de selectie van de Friezen krachtig genoeg is om in het najaar, in nieuwe shirts met Abe Lenstra als opschrift, ook de zware dubbelprogramma's met wedstrijden op zaterdag en midweeks te doorstaan, is minder duidelijk. Voor het komend seizoen zijn slechts Ignacio Tuhuteru en Arjan Ebbinge aangetrokken.

De Haan heeft nooit eerder beschikt over zo'n brede selectie en maakt zich daarom weinig zorgen over de toekomst. ,,Je moet niet lijden onder het lijden dat je vreest'', zegt hij, om meteen te verwijzen naar de lange reeks doorlopende contracten. ,,Of er spelers weggaan weet je nooit, maar veel kunnen er het er niet zijn. Alleen Dorin Mitrita en Boudewijn Pahlplatz zijn straks transfervrij. Met die twee zijn we in gesprek, maar we hebben normen. Aan de gekke salarissen doen we niet mee.''

Met wellicht het voorbeeld Auxerre (een vergelijkbare gemeente met een even opmerkelijke trainer) in het achterhoofd onderschrijft voorzitter Riemer van der Velde die visie: ,,Wij willen een kleine club zijn, die groot is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden