Heerenveen van de step op de motor

Foppe de Haan had zaterdag een aardige bespiegeling na de schrale 3-1 winst van zijn Heerenveen tegen MVV. Het was een betoog over de beleving van het spel: ,,Tegen Feyenoord op de brommer is geen kunst. Dat is het tegen MVV wel; dan moet je eigenlijk op de motor''.

Eric Hornstra

De typering had niet raker gekund. Heerenveen had -om bij de vervoerstermen van de trainer te blijven- in de eerste helft als krachtbron weinig meer dan de driewieler of de step. En dat kon het uitgerekend tegen MVV niet gebruiken. De Maastrichtenaren zaaiden onrust met hun conscïentieuze stoorwerk. Met een schorsing voor Mitrita en een blessure bij Hansma bleek Heerenveen weinig kordaat in de opbouw. Passes kwamen zelden aan en de thuisclub liet zich in de persoonlijke duels afbluffen.

De snelle 0-1 was illustratief voor het verschil in instelling tussen de teams. MVV drukte vanaf het beginsignaal en mocht na een minuut een vrije trap nemen, toen Jensen met een te hoog been op Vaessen inkwam. Huurling Gudjohnsson is namens de Maastrichtenaren de specialist bij vrije trappen, maar diens inzet had de doellijn toch nooit mogen passeren. Vonk liet de bal onder het lichaam doorschieten.

Het bedrijfsongeval werd ook niet snel rechtgezet. MVV had zelfs bij een paar gelegenheden uitzicht op verdubbeling van de score. Heerenveen stelde daar bitter weinig tegenover. De 1-1, negen minuten voor de rust, was het enige positieve wapenfeit voor de Friezen. Talan wurmde zich tussen enkele verdedigers door, Nurmela rondde af.

De slordige aanpak van het elftal had De Haan behoorlijk aan het schrikken gebracht. ,,Ik ben dit seizoen eigenlijk nooit echt kwaad geweest op de groep, maar in de pauze was ik dat zeker.''

Dat de trainer zich in de kleedkamer flink had opgewonden, werd snel zichtbaar. Opeens was Heerenveen weer een club van jonge honden. En passant herstelde De Haan ook een eigen misrekening. MVV had in de eerste helft met Falix, Gudjohnsson en Meert de slag op het middenveld gewonnen. Na het doorschuiven van gelegenheidsverdediger Radomski naar het voor hem vertrouwde middenveld, lagen de puzzelstukken op de juiste plek.

Lurling kon de eindstand naar 3-1 tillen, maar bij beide doelpunten was de hoofdrol voor de aangevers: eerst was er de subtiele passeeraktie van Talan, in de blessuretijd liet Nurmela een van zijn knappe voorzetten los. Voor Heerenveen was het dus eind goed, al goed. Maar het wedstrijdverloop wekte wel vragen op over de mentale toestand van de Friezen. Zodra Heerenveen een hoge positie inneemt, lijkt die luxe een last te worden. SC Heerenveen greep bijvoorbeeld in december bijna de herfsttitel om daarna geconfronteerd te worden met een tijdelijke schaarste aan punten.

Foppe de Haan ziet het minder somber. ,,Na de winterstop hebben we één duel, tegen Sparta, naïef verloren. Dat resultaat heeft ons een tijdlang dwarsgezeten, maar van een terugval in vorm is geen sprake. En misschien pakt de zwakke eerste helft tegen MVV op termijn juist positief uit. Ik weet zeker dat zo'n snelle overrompeling ons vanaf nu niet meer overkomt.''

Na de resultaten van gisteren in Utrecht en Amsterdam behoort Heeenveen nadrukkelijker dan voorheen tot de kandidaten voor de tweede rechtstreekse plaats in de Champions League. Het resterende programma biedt de Friezen voordelen. Zo staan de wedstrijden Feyenoord-Ajax, Feyenoord-Twente en Twente-PSV nog op de rol. Bovendien moeten Ajax en Twente nog op bezoek bij Vitesse. Hetzelfde Arnhem is volgende week de pleisterplaats voor Heerenveen. Daarna resteren zeven tegenstanders uit de onderste helft van de competitie.

Ondanks die gunstige slot reeks blijft de clubleiding voorzichtig in de prognoses. ,,Het spelen tegen degradatiekandidaten is geen pretje'', riepen voorzitter Riemer van der Velde en Foppe de Haan zaterdag in koor en Heerenveen heeft het tegen de kleintjes per definitie moeilijk. Tenzij de spelers, zoals de trainer voorschrijft, de turbo erop zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden