Heerenveen nog dieper in de crisis

Gustafson steelt de show bij Feyenoord, hattrick voor Kuijt

Heerenveen 2 Feyenoord 5

Eén bestuur, één club, één Heerenveen, stond er op een dundoek te lezen achter een van de doelen in het Abe Lenstra-stadion. De smeekbede tot eenheid binnen de verdeelde club deed aandoenlijk aan, maar sorteerde geen enkel effect op het los-zandelftal dat Dwight Lodeweges het veld had ingestuurd tegen Feyenoord. Binnen een vloek en een zucht had de medekoploper de strijd beslist om daarna uit te lopen naar een eenvoudige 5-2-zege.

De trainer van het veelgeplaagde Heerenveen kondigde vooraf een drastische wijziging aan in de spelopvatting, maar kwam er al snel achter dat zo'n conceptverandering op papier makkelijker te verkopen valt dan in de praktijk. Zelfs de verdediging van het Nederlands elftal bleek een bastion van betrouwbaarheid in vergelijking met de Friese collega's die er een dekkingsgraad van nul procent op nahielden. De vrijheid die de Rotterdamse spitsen geboden werd, deed zelfs voor eredivisiebegrippen bijna onwerkelijk aan.

Het strijdplan van Lodeweges voorzag in een aanvallend geheel, maar met zo'n verdediging staat dat gelijk aan sportieve zelfmoord, juist tegen Feyenoord dat met het trio Elia-Kramer-Kuijt, van links naar rechts, wel raad weet met ruimte en kansen.

Wat Feyenoord vorig seizoen in vier ontmoetingen (competitie en play-offs) niet lukte, daar was de zege nu al binnen een kwartier binnen. In dat tijdsbestek werd duidelijk dat de thuisclub totaal niet bij machte was om de opponent ook maar enig tegengas te geven. Simon Thern en Sam Larsson, de grote uitblinkers acht maanden geleden tijdens de 3-1-zege op Feyenoord, werden deze keer overschaduwd door een landgenoot die de voornaam van Thern deelt, maar waar verder elke vergelijking misplaatst was. Want het was Simon Gustafson die met twee puntgave assists en een prachtige treffer uitgroeide tot de smaakmaker van de middag. De 20-jarige middenvelder vormde de motor van een ontketend Feyenoord dat de arme Friezen verder in de misère drukte.

De Gustafson-show startte in de zevende minuut toen hij handig de bal oppikte, verder controleerde en onzelfzuchtig offreerde aan Dirk Kuijt, die wel raad wist met het buitenkansje. Tien minuutjes later liet de Zweed zien dat hij niet alleen over de grond van waarde is, de manier waarop hij de bal in de voeten van Michiel Kramer kopte, na een pass van Marko Vejinovic, verried z'n inzicht in ruimte en tijd. De spits van Feyenoord hoefde de bal alleen maar een gericht tikje te geven. Binnen het half uur besliste Gustafson de wedstrijd definitief door de bal bekwaam achter goalie Erwin Mulder te volleren.

De keeper van Heerenveen, met een Feyenoord-verleden, kon tegen z'n oud-ploeggenoten niet helemaal duidelijk maken waarom hij ten onrechte geloosd zou zijn uit De Kuip, want nog voor rust lagen doelpunt nummer vier en vijf ook al achter hem. In beide treffers had Kuijt een groot aandeel. Z'n eerste schot(je) werd nog doeltreffend van richting veranderd door Lucas Bijker, de vijfde mocht hij van dichtbij binnentikken, niet gehinderd door welke Heerenveen-verdediger dan ook.

Pas na rust mocht spits Henk Veerman wat terugdoen en hoewel de 1-5 weleens eerder in het verleden de opmaat vormde tot een sensationele wending (zie ook de verzamelde werken van Abe Lenstra) liet Feyenoord het niet verder komen dan een tweede tegengoal (andermaal Veerman). "Zo overtuigend zijn we in uitduels dit seizoen nog niet geweest", concludeerde trainer Giovanni van Bronckhorst die tot z'n genoegen ziet dat Feyenoord zich elke wedstrijd verder ontwikkelt. Of dat gaat leiden tot de eerste landstitel sinds 1999 moet nog even worden afgewacht, maar de eerste stappen zijn gezet. Dirk Kuijt: "We staan bovenaan, dat is een situatie die Feyenoord de laatste jaren niet meer zo gewend was. Eens kijken hoe we daar mee omgaan."

Gustafson: 5-0 bij rust is vrij zeldzaam

Het had weinig gescheeld of Simon Thern en Sam Larsson waren niet alleen bij het Zweedse nationale elftal, maar ook bij Heerenveen zijn medespelers geweest, nu weet Simon Gustafson dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Niet bij het noodlijdende Heerenveen, dat ook in de race was om hem in te lijven, maar bij het opgefleurde Feyenoord is hij op z'n plaats. Gisteren was hij met twee assists en een goal de grote man die z'n landgenoten aan Friese zijde duidelijk overvleugelde. "We zijn nog steeds vrienden, hoor," lachte de middenvelder. "Daar verandert één wedstrijd niets aan, maar lekker is het wel."

Ook Gustafson had niet verwacht dat de traditioneel moeilijke uitwedstrijd tegen Heerenveen zo makkelijk gewonnen zou worden. "Met 5-0 voorstaan bij rust, dat kun je toch vrij zeldzaam noemen", aldus Gustafson die de terugval in de tweede helft er mede door verklaarde. "Zo gaat het vaak. Je wilt in hetzelfde tempo doorgaan, maar zo werkt het niet. Je hoort mij niet klagen, 5-2 winnen bij Heerenveen, dat lukt niet veel ploegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden