Heerenveen leeft na rust op en schakelt Den Bosch uit

HEERENVEEN - Heerenveen won gisteravond van Den Bosch (2-1), en nou gaat heel Friesland naar de bekerfinale. Zoiets aparts beleefde het nog nooit. Niet toen Abe Lenstra Heerenveen bekendmaakte, niet toen Heerenveen in 1990 promoveerde en niet toen Cambuur vorig jaar in de eredivisie debuteerde.

ANDRE BISSCHOP

Vanzelfsprekend heeft Friesland ook nog nooit een Europa Cup-wedstrijd in het echt gezien. Maar nu de provincie 20 mei weer eens naar de Rotterdamse Kuip moet, is het buitenland een kleine moeite. Alleen moet hetzij Ajax, hetzij Feyenoord meewerken. Degene die vanavond de tweede halve finale van het KNVB-bekertoernooi wint en zich eind mei het genoegen van de landstitel laat smaken, bewijst de Friese voetbalvrienden mooie dagen. Heerenveen-Inter Milaan, het is je reinste dagdromerij natuurlijk, maar in voetbal, zo gaat het verhaal, is niets onmogelijk. Per slot van rekening schakelde Heerenveen PSV al uit, en ontdeed het zich nu weer van Den Bosch, de nummer 17 van de eredivisie.

De Brabanders hadden het een helft lang voor het zeggen in het Abe Lenstrastadion. Zonder leuk te voetballen kwam het na tien minuten tot een doelpunt, en BVV waande zich alweer in het Feyenoord-stadion. Zeljko Petrovic trapte een vrije schop voor het doel, waar Frans van de Heide, de stopper met de harde ellebogen, toevallig bij kon en scoorde. Het was de beloning voor de tactiek die stand hield zolang Heerenveen zichzelf niet was. Den Bosch had een trainingskamp in Frederiksoord gebruikt om de nummer vier van de eerste divisie door en door te bespreken. Met stug verdedigen kun je een eind komen, hield trainer Hans van der Pluijm de spelers voor. Maar toen Heerenveen in de tweede helft begon te voetballen, was het gauw bekeken. De kansen kwamen, de druk nam toe en de fouten kwamen. Eerst gaf John Laponder de bal weg, waarna spits Erik Tammer twee verdedigers zoekspeelde, doelman Hans Vonk voorbij snelde en er 1-1 van maakte. Heerenveen werd knotsknettergek. De spelers spoorden het publiek aan, de toeschouwers spoorden het elftal aan. In dat tumult ging Vonk, vorig jaar reserve bij RKC, kopje onder. De schoten van Gerrie Schaap, de aanvaller die na 35 minuten spits Tony Alberda afloste, waren de doelverdediger te machtig. Juist na rust ving hij er nog eentje, maar vervolgens liet er twee uit zijn handen vallen. De laatste werd Den Bosch noodlottig. De rebound stuiterde tot nabij de penaltystip, vanwaar Marco Roelofsen doel trof: 21. "Ik denk dat ze me nu willen doodschieten" , sprak de doelman verdrietige woorden. "Dan hebben ze nog gelijk ook."

Maar ach, Den Bosch was niet de enige die de noordelijke storm en drang niet kon beteugelen. PSV was het immers eender vergaan. Een-nul voor, 2-1 verliezen, zij het in verlenging. Heerenveen brandt kennelijk pas los als de hoogste verwachtingen zijn verdwenen. "We waren veel te gespannen" , verklaarde trainer Foppe de Haan. "Een beetje lethargisch. Dat heb ik ze in de rust ook verteld. Ik heb dat woord trouwens meteen vertaald, omdat ze het toch niet verstaan. Natuurlijk zijn de belangen groot, maar ze mogen nooit zo groot zijn dat het ten koste gaat van het spel." De Haans scheldpartijen sloegen aan. Pardoes ontdekte Heerenveen weer wat onstuimigheid is. De apathie verdween, maar de opleving had tot niets geleid als Den Bosch zorgvuldig was blijven verdedigen. De Brabanders, die dit seizoen alleen een uitwedstrijd van het Achilles '94 te Assen wonnen, werden zo onrustig dat de voorhoedespelers Petrovic en Dirk Jan Derksen de bal alleen nog in de verte zagen dwarrelen. Het was meteen duidelijk waarom Den Bosch pas 27 competitie-doelpunten heeft geproduceerd. "Ik had meer van mijn ploeg verwacht" , droeg trainer Hans van der Pluijm onmacht uit. "Die twee doelpunten waren twee weggevers. Wij hebben de finale cadeau gedaan."

Het speet Van der Pluijm bijzonder. Ten eerste omdat zijn bestuur het geld goed had kunnen gebruiken en ten tweede omdat het hem prettig had gestemd als Den Bosch na twee jaar weer de kans had gekregen een bekerfinale gewoon uit te spelen. Destijds maakten Feyenoord-supporters dat bij een 1-0-achterstand onmogelijk. Den Bosch was kwaad, stapte naar rechtbanken, kreeg een straf opgelegd van de UEFA, maar uiteindelijk werd alles in der minne geschikt. BVV had dus Europa Cup II kunnen spelen, de laatste kans die het had gekregen. De Europese voetbalunie wil laag geklasseerde clubs vanaf het seizoen 1994/95 weren, en het is verre van waarschijnlijk dat Den Bosch ooit nog eens in de top van Nederland belandt. Hetzelfde geldt voor Heerenveen. Het Friese haagje doet zijn stinkende best, maar echt voetballen is er zelden bij. Erik Tammer is een prima spits, hij scoorde deze jaargang al veertien keer, en staat daarom op het lijstje van MVV-trainer Sef Vergoossen. Om het vertrek van Erik Meijer op te vangen. Zo zal de aanval van Heerenveen worden onthoofd, en het is niet eens zeker of het straks van eredivisievoetbal komt. "Promotie heeft de prioriteit. je hebt nu kans dat dat ondersneeuwt" , stak De Haan zijn vingertje alweer op. De toeschouwers hadden er maling aan. Die dachten meteen aan de dag dat 60 autobussen duizenden Friezen naar het Feyenoord-stadion brachten voor de wedstrijd SVV-Heerenveen. Heerenveen won, maar kon degradatie niet afwenden. Dat is inmiddels vergeven en vergeten, al doet het pijn dat Cambuur dit seizoen een plannetje hoger speelt.

KNVB-beker

Halve finale: Heerenveen - FC Den Bosch 2-1 (0-1). 9. Van der Heide 0-1, 62. Tammer 1-1, 77. Roelofsen 2-1. Scheidsrechter: Reygwart. Toeschouwers: 12 500. Gele kaart: Verbeek (H'veen)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden