Heel voorzichtig zoeken Teheran en Washington elkaar op

Iraanse president op Amerikaanse tv-zender: Wij hebben nooit een kernwapen gewild.

Pakweg een jaar geleden, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe de wereld voor een Iraanse kernbom. Hij deed dat met een bijzondere act. Met een rode stift trok hij een streep door een cartoonachtige afbeelding van een bom, inclusief brandende lont.

Aan de vooravond van de opening van de nieuwe Algemene Vergadering, volgende week in New York, probeerde de Iraanse president Hasan Rohani die angst te bezweren in een opmerkelijk interview met de Amerikaanse tv-zender NBC. "Wij hebben nooit een kernwapen gewild", aldus de president, "We hebben steeds weer gezegd dat we onder geen enkele omstandigheid massavernietigingswapens ontwikkelen of produceren, inclusief kernwapens, en dat zullen we ook nooit doen."

Nieuw is de ontkenning niet dat Iran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens. Het land houdt vol uitsluitend uranium te willen verrijken voor energie-doeleinden. Opmerkelijk is wel de sfeer waarin Rohani zijn 'vredelievende' betoog hield; de laatste weken lijkt sprake van een voorzichtige dooi in de relatie tussen het Westen, vooral de VS, en Iran.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is zijn Iraanse ambtsgenoot bereid een dialoog te beginnen. Eerder deze week werd bekend dat de twee onlangs een briefwisseling hebben gevoerd, die Rohani als 'positief en constructief' beschreef. Een woordvoerder van Obama zei dat de VS bereid zijn 'het nucleaire vraagstuk op zo'n manier op te lossen dat Iran kan laten zien dat zijn nucleaire programma uitsluitend bedoeld is voor vreedzame doeleinden'. Volgende week lopen de twee staatshoofden allebei rond in New York, bij de VN. Een ontmoeting staat niet gepland, maar de twee kunnen elkaar natuurlijk altijd treffen in de wandelgangen.

De toenadering lijkt de zegen te hebben van de hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, de man die achter de schermen de ruimte bepaalt waarbinnen de als relatief gematigd bekend staande Rohani kan manoevreren. Tijdens een toespraak eerder deze week riep hij op tot 'heldhaftige soepelheid' in pogingen om de geschillen met het Westen op te lossen. Het land heeft zwaar te lijden onder de sancties van het Westen, die onlangs nog werden verscherpt.

In de aanloop naar de VN-vergadering liet Rohani, die eerder dit jaar verrassend tot president werd gekozen als opvolger van de radikale Mahmoed Ahmadinejad, zich ook op ander vlak van de verzoenende kant zien. Woensdag werd onverwacht een aantal politieke gevangenen vrijgelaten, onder wie de prominente mensenrechtenactivist en advocaat Nasrin Sotoedeh.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden