Heel verstandig: zwichten voor boze moslims

Het blijft een onoplosbare kwestie. Als moslims zich boos maken over een naderende tentoon- of voorstelling, dan blaast de directeur van het beoogde podium de happening snel af. Bij christenen zwichten ze niet. Terwijl het goed is om te capituleren. Ik weet alleen niet waarom.

Hun naam is even vriendelijk als hun shows. De Bloeiende Maagden. Ze houden van de christelijke traditie; zonder kennis ervan zijn hun theaterproducties nauwelijks te begrijpen. Hun omgang ermee - zeg maar gerust: hun soms rouwdouwerige creativiteit - jaagt orthodoxe protestanten geregeld de gordijnen in.

Kwestend, godslasterlijk - de termen zijn voorspelbaar, hun protest ook, en de reactie van de theaterdirecteuren ook. Ben je gek, doe normaal, wees gekwetst, maar zeur niet. Leve de vrijheid.

De beide Maagden traden langere tijd geregeld op in een programma van de Ikon, de omroep van nogal wat kerken.

Tot zover geen nieuws.

Maar als een islamiet, of ex-islamiet, een voorstelling maakt over de seks die Mohammed met zijn vrouw had - een meisje van negen - dan is de theaterzaal te klein. Aïsja werd afgelast. Fototentoonstelling van Sooreh Hera over Mohammed: afgelast. En de lijst is nog een stukje langer.

Kunstbazen zijn wijze mensen. Het moet dus heel verstandig zijn om te zwichten als moslims schreeuwen dat het een schande is. Helaas kan ik geen enkel goed argument verzinnen, waarom dat gerechtvaardigd is. En waarom ze niet ómgaan als christenen zich gekwetst voelen.

Kan de lezer mij verder helpen? Graag reactie van meedenkers gevraagd. En laten we afspreken: alle redenen die Wilders' PVV verzint, laten we achterwege.

De Meer!-zin van vandaag:

„De voorstelling is helemaal niet godslasterlijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden