Heel veel ganzen, fijn, dan is er altijd wat te zien

Mijn favoriete ecoloog is eigenlijk Bert Visser. ¿Geluk zit in het hele grote dingen¿, zo leerde hij ons. Bert snapt de natuur helemaal, want als er iets is waar Moeder Natuur van houdt, dan is het van 'heel veel'. Heel veel gnoes, heel veel bizons, heel veel haring... het kan niet op. Ook in Nederland gaat de Wet van Visser op. Kijk maar om ons heen: als de ecologen ergens even niet opletten dan krijgen we heel veel ganzen, heel veel zwijnen, heel veel edelherten, heel veel damherten, heel veel zeehonden en heel veel aalscholvers.

Dat is waar het om draait bij biomassaliteit: de ecologie van heel veel. Vooral ook voor de niet-deskundigen een geweldig concept, want je hoeft maar op de fiets te stappen om van dit overweldigende natuurspektakel te genieten. Zelf mag ik graag ganzen gaan kijken in de Ooijpolder, of naar wilde zwijnen op de Imbosch. Ik sta daarin niet alleen: voor de gemiddelde Nederlander is biomassaliteit helemaal te gek, het is belevenisecologie in optima forma. Lekker veel, dan is er altijd wat te zien.

Als biomassaliteit in de natuur optreedt, zijn we vreemd genoeg altijd verrast (zie de klacht over de 'ganzenplaag' in de krant van donderdag) en noemen we het geen 'succes' maar een 'plaag'. Als je de Nederlandse natuurbescherming verantwoordelijk zou maken voor het beheer van de savannes in Afrika, zouden zij net als bij de zwijnen op de Veluwe, hard werken aan 800 gnoes op de Masai Mara. Meer dan genoeg.

Maar toch zullen we wel aan de biomassaliteit moeten. Met de komende bezuinigingen zal het maai-, knip, plag-, snoei-, hak-, zaag-, knot-, snij-, klepel-,brand-,kap-, bagger-, afschot- en graafgehalte op veel plaatsen niet meer haalbaar zijn. Dat leidt dan vast en zeker tot een toename van de biomassaliteit. Geweldig! Laten we er allemaal van genieten: zeker als we straks gewoon de ecologische hoofdstructuur gaan afmaken en alles lekker bij elkaar op de koffie kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden