Heel Turkije roept om wraak na bloedige aanslag op militairen

Turkije staat op zijn kop nadat opnieuw een grote groep militairen sneuvelde door toedoen van de PKK. Het volk eist een inval in Irak.

Het Turkse leger schoot gisteren de hele dag artillerievuur af op posities van de PKK, nadat de de Koerdische afscheidingsbeweging in de voorafgaande nacht tientallen Turkse militairen in een hinderlaag had gelokt. Daarbij kwamen zeker twaalf Turken om. Onder de Koerdische militanten zouden volgens Turkse bronnen zeker 32 doden zijn gevallen.

De Turkse regering nam na een avond vergaderen geen onmiddellijke militaire stappen, maar houdt alle opties open. Premier Erdogan verzocht de VS nogmaals met klem om iets aan de PKK-aanwezigheid in Irak te doen. Maar het volk roept om wraak. In veel steden gingen demonstranten met vlaggen in de hand de straat op, waarbij ze leuzen riepen voor een inval in Noord-Irak.

De man op straat wil een afstraffing van de PKK-rebellen. „Ik ben 53 jaar. Maar dat maakt niet uit. Ik heb een paar weken geleden een brief geschreven aan het leger met het verzoek om mee te vechten tegen de PKK”, aldus een man die eigenaar is van een autowasserij.

Turkije is al langer in de ban van een mogelijke inval in Noord-Irak, waar de PKK-strijders een veilig heenkomen vinden. De afgelopen weken zijn er aan Turkse kant tientallen doden gevallen. Vorige week gaf het Turks parlement een mandaat aan het leger om de grens over te trekken.

De media kunnen over weinig anders meer berichten. De afgelopen dagen zamelde een Turkse televisiezender meer dan veertig miljoen euro in voor soldaten die bij gevechten invalide raken en voor de nabestaanden van gesneuvelde soldaten. En zaterdag scandeerde het publiek bij alle voetbalwedstrijden massaal: ’Turkije naar Irak’.

Dat dat precies is wat de PKK wil, lijkt daarbij irrelevant. Cengiz Candar, Midden-Oostendeskundige: „Oorlog in de bergen van Noord-Irak zal zeker geen oplossing zijn. Het Turkse leger is de grens zo vaak overgestoken.”

Voorstanders van een inval maakt zo’n analyse woedend. Zoals Gunduz Aktan van de ultranationalistische MHP: „Het is niet in het belang van het land om nu te gaan zeggen dat een dergelijke inval geen kans op succes heeft. We moeten ons achter ons leger scharen.”

6EUROPA|WERELDPKK tart Turks leger opnieuw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden