'Heel raar om met z'n drieën te lopen'

Zusjes Sylvia, Hilda en Valentine Kibet beleven primeur. 'Er komen er nog drie aan, dus bereid je maar voor.'

JAN-CEES BUTTER

ZAANDAM - Ze zijn een ware attractie in Zaandam. Met bezwete lichamen gaan drie zusjes, Hilda, Sylvia en Valentine Kibet, van cameraploeg naar cameraploeg en van radiostation naar radiostation.

Even daarvoor vielen ze elkaar liefdevol in de armen, nadat Valentine, de jongste van het stel, als laatste van de drie zusjes is gefinisht in de Dam tot Damloop (tien Engelse mijl, 16,1 kilometer).

Gistermiddag deden de zusjes Kibet voor het eerst samen mee aan een hardloopwedstrijd. "Het was erg bijzonder", straalt Valentine (25), nahijgend bij de finish. "Maar ik ben niet helemaal tevreden over mijn race. Ik had er iets meer van verwacht."

Even verderop staat haar stralende zus Hilda Kibet (32). "I'm so happy", glundert de atlete, sinds 2007 in het bezit van een Nederlands paspoort en vorig jaar nog actief op de marathon tijdens de Olympische Spelen in Londen. "Het voelde heel raar om voor het eerst met z'n drieën te lopen. Onbeschrijfelijk. Ik ben ontzettend trots op mijn zusjes. En ik bedank vooral Sylvia. Via haar hebben we ontdekt dat we talent hadden voor hardlopen."

Sylvia Kibet (29), de meest talentvolle, en vorig jaar nog winnaar van de Dam tot Damloop, begon al op jonge leeftijd met hardlopen in Kenia. Ze werd geprikkeld door de prestaties van haar nicht, de tot Nederlandse geneutraliseerde Lornah Kiplagat. Volgens Valentine hebben vooral de genen van hun moeder geholpen. "Dat is ons geheim. Verder liepen we vroeger elke dag drie kilometer van huis naar school. 's Ochtends heen, met de lunch terug, vervolgens weer naar school en aan het einde van de dag naar huis. Dat is vier keer drie kilometer. En we renden omdat dat sneller ging."

Hugo van den Broek, eveneens atleet en echtgenoot van Hilda Kibet, waakt als een soort mentor over de drie zusjes in Kenia. "Sylvia is extrovert, Hilda meer bedachtzaam", noemt hij als karakterologisch verschil. "Sylvia kan zich ook veel gemakkelijker over een slechte race heenzetten dan Hilda, die daar soms maanden door van slag kan zijn. Hilda gaat dan lopen piekeren, terwijl Sylvia gewoon alweer aan het trainen is voor de volgende wedstrijd."

De Dam tot Damloop, met een recordaantal van 55.000 deelnemers, is het grootste loopevenement van Nederland, waar alleen de romantici stiekem gehoopt hadden op een spannende strijd tussen de zusjes Kibet. Die kwam er niet. Het niveau van Valentine, die nog maar drie jaar aan atletiek doet, is daarvoor nog ontoereikend en ook het perspectief van Hilda Kibet, die in voorbereiding is op de marathon van Amsterdam (half oktober), was geen garantie voor een spannend duel tussen de zusters Kibet.

Alleen van Sylvia Kibet werd iets verwacht. Ze maakte onderdeel uit van de kopgroep, maar zij moest na tien kilometer haar landgenoten Joyce Chepkirui, de latere winnares (in een tijd van 51.33), en Flomena Chepchirchir laten gaan. Sylvia Kibet werd derde, Hilda vierde en Valentine zevende.

Wellicht dat er in de toekomst nog meer Kibets aan de start zullen verschijnen, want, zoals Sylvia Kibet vrijdag al waarschuwde op de persconferentie: "Er komen er nog drie aan, dus bereid je maar voor." Want naast Sylvia, Hilda en Valentine, zijn er ook nog de jongere tweelingzussen Ivy en Elvine, die al fanatiek hardlopen. Verder is er nog de jongste zus Caroline, die eveneens over talent lijkt te beschikken.

Of de oudste, Hilda, het gaat meemaken om met al haar zussen aan de start verschijnen? Ze lacht haar tanden bloot. "Nee, dan ben ik al te oud. Misschien wel als coach."

Amlosom verrast
Nguse Amlosom was bij de mannen de verrassende winnaar van de Dam tot Damloop. De 26-jarige atleet uit Eritrea was net iets sneller in de eindsprint dan de Keniaan John Mwangangi, die tweede werd voor de Ethiopiër Abera Kuma.

De winnende tijd van 45 minuten en 28 seconden kwam niet in de buurt van het parcoursrecord van 44.27. Op voorhand was de Keniaan Leonard Komon de topfavoriet voor de eindzege, maar hij stelde teleur. Komon werd vijfde en moest meer dan een minuut toegeven op Amlosom. Jesper van der Wielen was de beste Nederlander. Hij finishte in 48.16 als zestiende.

(anp)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden