Heel ontspannen

Het vervelende van regels is dat het nare trekjes in de mens aanwakkert

Andrea Bosman schrijft elke week over ons vermaak, in de breedste zin van het woord. Reacties naar andreabosman@trouw.nl

In gedachten heb ik ze Kim en Kanye gedoopt, het stelletje dat een paar tafels verderop zit in het restaurant van het thermenbad Fontana in Nieuweschans. Zij is namelijk bijna een spitting image van Amerika's beroemdste beroepscelebrity Kim Kardashian: scherp getekende en vet aangezette wenkbrauwen, perfect opgemaakte ogen, lippen knalrood, het zwarte haar in een superstrakke knot op haar hoofd. Echt knap, als je net in een stoom- of mineraalbad hebt gezeten. Hij lijkt niet écht op Kanye West, maar kijkt wel een beetje verveeld. Ze dragen allebei een witte badjas. Hij houdt zijn telefoon aan zijn oor, zij tikt berichtjes op de hare. Ik kijk of de ober al komt zeggen dat dat niet mag hier, de telefoon gebruiken. Want dat heeft die net ook bij mij gedaan.

Ik ben allang klaar met mijn bezoek aan de baden - het was heerlijk - en zit gedoucht en aangekleed te wachten op een cappuccino. En tikte een paar berichtjes. Totdat die ober dus kwam om te zeggen dat 'gebruik van de telefoon niet is toegestaan'. Verbaasd als ik ben vergeet ik te vragen waarom niet. Ik kan zelf namelijk maar één ding bedenken: dat zo'n thermenbad bedoeld is voor ontspanning. Maar om die staat te bereiken worden er meteen zoveel regels bedacht dat er alweer spanning op komt te staan. En ik bedenk ook - zelf behept met de nodige Duitse genen - dat het vast aan het hoge aandeel Duitse gasten ligt, hier zo dicht bij grens, dat al die regels en bordjes er zijn. Bordjes die vertellen waar je wel en niet mag praten, waar je wel en niet mag eten of drinken, dat er geen 'lichamelijk contact' mag plaatsvinden in het mineraalbad. Kennelijk zijn er dus ook bordjes dat je geen mobiele telefoon mag gebruiken. Die laatste heb ik dan weer gemist. Geen moment heb ik eraan gedacht dat het iets met privacy en ongewenste foto's te maken kan hebben. Dat lees ik later terug op de website. Naïef? Misschien. Ik denk alleen maar dat er kennelijk mensen zijn die zich door de aanblik van die verfoeilijke apparaten in hun grimmige ontspanning gestoord voelen.

Ja hoor, daar zal je de ober hebben. Het gebruik van de telefoon is hier niet toegestaan, zegt hij tegen Kim en Kanye. Nee, ook whatsappen mag niet. De echte Kanye en Kim waren waarschijnlijk op hoge poten vertrokken. Maar dit lieve stelletje blijft rustig zitten en bestudeert dan maar heel lang het menu.

Het vervelende van zoveel regels is dat het nare trekjes in de mens aanwakkert. Of laat ik voor mezelf spreken: bij mij.

Overal zie ik overtredingen. Een vrouw met een flesje water in de rustruimte waar je niet mag drinken. Mensen - gewoon in badjas - die zonder handdoek op de rustbedden liggen (mag niet). Een jongen die in het mineraalbad zijn vriendin tegen zich aan trekt.

En ja, mensen met telefoons, en anderen zoals ik die dan gaan zitten wachten tot de ober er wat van zegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden