Heel Nederland staat vast

Meer dan 1000 kilometer file. Bij donkerrood staat het verkeer volledig stil, bij rood en oranje is het langzaam rijden en stilstaan.Beeld ANWB

De ANWB filekaart is nog nooit zo rood geweest. Meer dan 1000 kilometer files staat er op de Nederlandse wegen. Nog nooit was het zo'n chaos in de ochtendspits.

Het zal vrijwel niemand zijn ontgaan dat we te maken hebben met een sneeuwfront dat volgens Meteovista zeer traag over het land trekt. Er is een kans dat het blijft sneeuwen tot woensdagochtend. Tijdens de ochtendspits lag het meest actieve deel van het front net boven de Randstad en dan met name Amsterdam. Vanmiddag zal het vooral in Brabant en Limburg gaan sneeuwen.

De sneeuw kwam via het zuidwesten het land binnen en was in de regio rond Rotterdam al voor de ochtendspits gevallen. Het pak zorgde daar voor de meeste overlast. Nog nooit stond er meer dan 1000 kilometer file. Het oude record van 975 kilometer werd gezet op 8 februari 1999. Volgens de ANWB is er de kans aanwezig dat de ochtendspits naadloos overgaat in de avondspits.

Uiteraard ondervindt ook het treinverkeer flinke hinder van de sneeuwval. Op verschillende trajecten zijn treinen uitgevallen. De storing komt bovenop de reeds aangepaste dienstregeling van de NS. De NS besloot al eerder minder treinen in te zetten wegens de verwachte sneeuw. Ook het tramverkeer in Rotterdam heeft problemen. Uit voorzorg werden al vier lijnen geschrapt en de overige trams hebben flinke vertraging opgelopen.

De ANWB en Rijkswaterstaat adviseren automobilisten niet meer de weg op te gaan. ,,Er is geen doorkomen aan, behalve in het noorden van het land. Daar ligt geen sneeuw'', aldus een woordvoerder van de ANWB dinsdagochtend. Rijkswaterstaat slaagt er ondanks de inzet van honderden strooiwagens en sneeuwschuivers niet in de snelwegen sneeuwvrij te krijgen. Dat komt omdat ze vol staan met verkeer en omdat het in diverse delen van het land blijft sneeuwen.

Opvallend genoeg valt het aantal ongelukken gezien de weersomstandigheden nog mee. Tot 7.30 uur uur telde het Korps landelijke politiediensten (KLPD) ongeveer tien ongevallen. Daarbij was alleen sprake van blikschade. ,,Hier en daar zijn er wat slippartijtjes. Maar doordat er veel files zijn kan op veel plaatsen ook niet hard worden gereden'', aldus een woordvoerder van het KLPD.

Ook de Wegenwacht heeft het dinsdagochtend ,,heel rustig''. Kennelijk zijn er door de hevige sneeuwval toch nog veel automobilisten thuis gebleven en daardoor zijn er ook minder pechgevallen, aldus een woordvoerder van de ANWB.

De sneeuw houdt Nederland flink bezig. Op Twitter worden er zo'n 500 berichten per minuut geplaats met het trefwoord 'sneeuw'.

Een overzicht van de 10 langste files aller tijden

Niet eerder was het zo druk in de spits; 15 januari 2013 breekt het record van 8 februari 1999.
1. 15 januari 2013 (1000 kilometer file in de ochtendspits) door sneeuwval

2. 8 februari 1999 (975 kilometer file in de ochtendspits), door sneeuwval en gekantelde vrachtwagens

3. 25 maart 2008 (888 kilometer file in de ochtendspits), door sneeuw de dag na Pasen

4. 29 november 2010 (871 kilometer file in de avondspits), door de eerste sneeuw in het midden van het land en de Randstad

5. 3 februari 2012 (831 kilometer file in de middag), door sneeuw in de Randstad.

6. 25 november 2005 (810 kilometer file in de avondspits) door sneeuw

7. 26 februari 2004 (760 kilometer in de ochtendspits) door winterweer en sneeuw

8. 17 december 2010 (753 kilometer file in de avondspits), door sneeuw in de Randstad

9. 17 december 2009 (670 kilometer file in de ochtendspits) door sneeuwval

10. 6 maart 2006 (660 kilometer in de ochtendspits) door sneeuwval en het einde van de voorjaarsvakantie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden