Heel Hilversum samen te water

WILLEM PEKELDER

Hilversum is dol op Sail Amsterdam, en terecht. Wat een prachtige botenpararade! De NOS trok drie uur uit voor het live-verslag, en verwende 724.000 kijkers met schitterende beelden vanaf de wal, het water en vanuit de lucht. Dionne Stax, in marineblauw, leidde de kijker vanaf een drijvende studio door de bonte verzameling varende kastelen. Vaak met kabbelende gesprekjes, maar dat mag op het water. "Het was een blije, gezellige uitzending. We deden eigenlijk niet veel meer dan bootjes kijken", blikte de NOS-presentatrice 's avonds terug bij Eva Jinek.

Leuk was het om onze verslaggevers nu eens in een heel andere rol te zien. Niet in pak met das bij gewichtige autoriteiten, maar in vrijetijdskleding onder schippers. "Jullie hebben wel het beste uitzicht, hè?!", joelde Ardy Stemerding in het Journaal naar een passerend zeilschip.

Er bleek heel wat onvermoed nautisch talent aanwezig onder ons tv-journaille. Dat was nog wel de grootste verrassing. Zo was Pieter Jan Hagens - normaal gesproken presentator van 'EenVandaag' - nu ineens verslaggever te water. Oorzaak: scheepskoorts. In schipperstrui vertelde hij lyrisch over klassieke zeiljachten, vooroorlogse motorcruisers, salonboten en stoomslepers. Herman van der Zandt - blauw shirt, spijkerbroek - had zelfs speciaal voor Sail zijn B-diploma gehaald, onthulde Stax. We zagen hem al dobberend hengelen naar conversatie.

Trof dát even, daar lag Jeroen Pauw. "Dit is de boot van m'n liefje", verklaarde de Vara-ster. Dat het scheepje Whiteman heette, behoeft natuurlijk geen betoog. Wel resteerde de vraag wie het liefje was, want zij bleef onder zeil. Pauw vertelde Van der Zandt dat hij voor de zekerheid álle passanten groette. "Anders denken ze dat ik écht zo'n arrogante en vervelende jongen ben." En zo veranderde Sail geleidelijk aan in een gezellig onderonsje van Hilversumse sterren.

De grootste waterrat bleek Frits Wester. De politiek verslaggever van RTL praatte Stax bij over de kalmerende werking van de golfslag. "Daardoor krijg je heel bijzondere gesprekken, die je op de wal niet hebt. Of je zwijgt een uur en zegt dan ineens: hé, een zeehond." Eigenlijk had hij zeeman willen worden. "Mijn moeder had de dominee al gevraagd om op me te letten." Het werd dus de politiek. "Een hinderlijke onderbreking van het varen", vond Wester. Al wist hij wel te melden dat het kabinet-Kok een keer was gaan kanoën om de verhoudingen te verbeteren. "Helaas kukelde staatssecretaris Faber daarbij overboord. Remkes heeft haar gered."

Art Rooijakkers, presentator van de dagelijkse AvroTros-show 'Sail vandaag' verscheen als enige nog in pak en das. Te gast was BNN-collega en 'bootjesmens' Floortje Dessing. "Ik maak het liefst zeereizen. De geleidelijkheid van de tocht, de stilte om je heen." Ook de vriendelijkheid op het water was haar opgevallen. Ze was de koningin wel eens tegengekomen op haar Groene Draeck. "En ook zij zwaait als ze voorbij vaart naar iedereen."

Dat was wel het opvallendste aan al die Sail-uitzendingen: de ontspanning te water. Het IJ leek één grote chaos, maar iedereen bleef relaxed. Ondenkbaar op de snelweg. Beschermheer prins Maurits concludeerde: "Sail is de leukste file van het land."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden