Heel hard genieten

En zo bleef het voor mij een raadsel

ANDREA BOSMAN

Het was mij, ondanks een paginagrote advertentie, volkomen ontgaan dat deze krant haar lezers met korting naar de musical 'Billy Elliot' stuurt. Ik had mijn kaartjes al besteld, zocht iets leuks om met mijn dochters heen te gaan in de herfstvakantie en het was al even geleden dat we in een theater waren. Ik legde de lat niet al te hoog, maar vond dat alweer suf toen een vriendin vertelde dat ze haar zoons - weliswaar onder lichte dwang - had meegenomen naar 'De Stille Kracht'. Dat was pas puberverheffing! Al leek op het oog het belangrijkste dat ze ervan hadden opgestoken dat ze de tafeldame van 'De Wereld Draait Door' bloot hadden gezien; er was vast ergens meer blijven hangen.

Ik ging sowieso twijfelen aan mijn keuze: aan een onvoorbereid bezoek aan 'Miss Saigon' in hetzelfde Circustheater in Scheveningen had ik een licht trauma overgehouden. Maar je moet je soms over dingen heen zetten en het genre had zich toch heus enorm ontwikkeld. Een paar jaar geleden gingen we naar 'Petticoat', met muziek van Henny Vrienten. Sommige liedjes hebben we nog weken gezongen. En met zo'n mooi verhaal als dat van Billy Elliot - de film over de jongen uit een mijnwerkersgezin die balletdanser wil worden behoort tot de favorieten in onze huiscanon - kon er niet zo veel misgaan.

Afijn, ik wilde het over geld hebben want die korting was best welkom geweest. Tegelijk moet dat ook in je systeem zitten, dat je daar op let. Aanbiedingen komen meestal als je ze helemaal niet nodig hebt. Waarom twee Snickers voor de prijs van één meenemen bij de benzinepomp als je er niet eens één wilt hebben? En net nu het wél uitkwam had ik het gemist. Ik bestelde, het was even slikken, drie kaartjes voor 55 euro per stuk. Met alle extra kosten was ik al bijna 200 euro verder. En dan kwam er straks nog het eten bij, parkeren, het drankje in de pauze en de garderobe. Het was zoals ik ooit een frietverkoper op Hoog Catharijne tegen een toeriste hoorde zeggen die vroeg of de mayo gratis was: "Nee liefie, voor nussing only rises de sun." En zo bleef het voor mij een raadsel dat die musicals avond aan avond vol zitten.

Eenmaal in Schevingen bleek dat net als wij alle bezoekers vooraf dineerden bij McDonald's. Ik wist wel waarom: uit geldgebrek. Overal keurig gekapte en geklede gezinnetjes aan de tafeltjes - vrouwen op zilveren glitterpumps, kleine meisjes in Coolcat-chic, jongens met iets te veel gel in hun haar. Fastfoodglamour. Daarna ging ik het geld vergeten en heel hard genieten, echt, want de voorstelling was leuk, onze Billy van de avond (er zijn er zes) fenomenaal goed.

Deze week sprak ik een collega, hij was diezelfde avond in Scheveningen geweest. Duur? Nou dat viel mee, hij en zijn vrouw hadden korting via de ANWB: twee voor de prijs van een. Ik ben ANWB-lid. Misschien gaf ook de NS korting, of de ING. En alleen voor mij danste Billy door alle kortingen heen.

undefined

Billy Elliot

De voorstelling is nog tot en met 7 november te zien in het Afas-Circustheater in Scheveningen, zie www.stage-entertainment.nl, maar het is dus de moeite waard naar speciale aanbiedingen te zoeken.

De film 'Billy Elliot' (2000) is overigens een meer dan goed - en goedkoop - alternatief. Met Jamie Bell in de hoofdrol.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden