Column

Heel goed, zo'n studiereis naar Zweden voor prostitutiebeleid

De Wallen in Amsterdam. Beeld ANP
De Wallen in Amsterdam.Beeld ANP

ELMA DRAYER Twee Kamerleden, het zal u niet zijn ontgaan, vertrekken vandaag naar Zweden teneinde er het prostitutiebeleid te bestuderen.
Goed idee, dacht ik meteen. Dáár werd hoerenlopen immers in 1999 bij wet verboden. Hier werd prostitutie een jaar later, mits vrijwillig bedreven, gelegaliseerd.

Dat ons land sindsdien uitgroeide tot een paradijs voor pooiers en mensenhandelaren is geen geheim, althans niet voor wie zijn oren en ogen openhoudt. (Lees vooral het in 2011 verschenen boek 'Slaven in de polder', van Trouw-journalisten Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar.) Heel nuttig dus, zou je zeggen, om eens elders rond te kijken. Toch vloog menigeen onmiddellijk in de gordijnen. Moest dat nou, zo'n studiereis?

Dinsdag was op Radio 1 'deskundige' Marjan Wijers te gast. Het ergerde haar, zei ze zuchtend, dat het prostitutiedebat nu wéér werd opgerakeld. Dat hadden we toch al lang geleden gevoerd? Sowieso kon het Zweedse model bij haar geen goed doen. Dat de cijfers over de effecten ervan hoogst onbetrouwbaar waren? Nu ja, ze hoopte maar dat de beide parlementariërs 'een beetje door de propaganda heen' zouden kijken.

Inderdaad, het moet niet gekker worden
Haar bezwaren klonken vertrouwd. Ook Lodewijk Asscher, die tijdens zijn Amsterdamse wethouderschap liet weten sympathiek te staan tegenover de Zweedse aanpak, kreeg menig 'deskundige' over zich heen. Onderzoeker Hendrik Wagenaar bijvoorbeeld vond het nergens voor nodig om bij de Zweden te rade te gaan. In een gewichtig opiniestuk snierde hij over de neiging van de Zweedse overheid om seks te zien als iets dat 'vrijwillig' moet zijn en plaats dient te vinden 'tussen twee volwassenen'. (Inderdaad, het moet niet gekker worden.)

Tevens schreef hij dat er geen betrouwbare cijfers bestaan over de effecten van het Zweedse model. Gek genoeg kon hij even later toch concluderen dat het 'grotendeels' had gefaald. En wisten wij wel dat Zweedse mannen zich heus niet hadden laten afschrikken? En dat de Zweedse bevolking in meerderheid van het prostitutieverbod afwil?

Prostitutiedebat
Het treft dat in het Duitse blad Emma onlangs een interview stond met de Zweedse journaliste Kajsa Ekis Ekman, die een boek schreef over het prostitutiedebat in haar land ('Varat och Varan', het verschijnt binnenkort in Duitse en Engelse vertaling). Critici, zei ze, voeren steevast aan dat prostituees niet waren gehoord toen de strenge wet tot stand kwam. Uit haar onderzoek bleek precies het omgekeerde. (In de jaren negentig werd voor het eerst naar hun ervaringen geluisterd.

Daarvóór golden ze als wezens die 'crimineel' waren en 'buiten de maatschappij' stonden.) Somberheid over het effect van het Zweedse model trachtte Ekman ook te ontzenuwen. Het draagvlak voor de wet neemt volgens haar juist toe, binnen én buiten het parlement. Sinds het 'kopen' van andermans lichaam strafbaar is, geldt prostitutiebezoek als not done - niet omdat vrouwvriendelijke argumenten indruk maken op potentiële hoerenlopers, maar simpelweg omdat 'gewone huisvaders' het vreselijk vinden om met een strafblad door het leven gaan.

Ik weet niet hoe het u vergaat. Maar mij maakt dit des te nieuwsgieriger naar de bevindingen van die twee reislustige Kamerleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden