Heel goed gedaan, Donald Trump!
De 38ste verjaardag van de Islamitische Revolutie werd deze week uitbundig gevierd. En dat kan blijkbaar nog steeds niet zonder kreten als 'Dood aan Amerika' of 'Weg met de Grote Satan'. Van sommige dingen is het nu eenmaal moeilijk afstand doen.
Neem nou dat tamelijk kitscherige wollen wandkleed met die twee pluizige, eng kijkende poezen erop. Dat ene, dat al ongewild op je dompige tienerkamertje hing en dat je oma nog van wijlen betovergrootmoeder Annie heeft gekregen, die het in haar spaarzame vrije uurtjes zelf had geknoopt. Weggooien zou pure heiligschennis zijn. Al wil je niets liever, je doet het niet.
Maar praktisch gezien zouden die hatelijke anti-Amerikaanse leuzen ¿ net als dat spuuglelijke wandkleed ¿ best de vuilcontainer in kunnen. Want hoewel Iran zich al decennialang bezighoudt met het fabriceren van felle toespraken en vijandige slogans tegen aartsvijand Amerika, is dat nu opeens niet meer zo nodig. Allemaal dankzij Trump. Want de nieuwe president van de Verenigde Staten zorgt zelf al voor meer dan genoeg negatieve publiciteit voor zijn land.
Dat vindt de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. In een toespraak voor legercommandanten deze week bedankte hij Trump voor het 'tonen van Amerika's ware gezicht'. "Die man die net is gekomen", zei de ayatollah, het uitspreken van de naam Trump vermijdend alsof die daad alleen al het verderf op aarde zou vertienvoudigen, "heeft bewezen wat wij al meer dan dertig jaar zeggen: dat de Amerikaanse regering moreel, sociaal, en politiek corrupt is. De acties van de nieuwe president hebben de realiteit van Amerika en de Amerikaanse mensenrechten aangetoond. Bedankt dat op deze manier ons leven een stuk makkelijker wordt gemaakt!"
Nu Iran sinds Trumps aantreden minder aan negatieve propaganda over de Grote Satan hoeft te doen, kan het land zijn tijd en energie aan andere activiteiten besteden. Een ballistische raket testen bijvoorbeeld. En dat was dan ook precies wat de islamitische republiek deed. De actie gebeurde kort nadat het inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden, waaronder Iran, door Trump was afgekondigd.
De rakettest kon gezien het tijdstip moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan als een regelrechtige provocatie. Was de test politiek handig? Waarschijnlijk niet. Maar illegaal was deze evenmin.
Vroeger zou dat dat wel zo zijn geweest, maar sinds het sluiten van het nucleair akkoord zijn de zaken veranderd. In resolutie 2231 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt Iran immers slechts opgeroepen om liever geen rakettesten uit te voeren. Doe maar liever niet! Maar het mag dus wel.
Dat de Verenigde Staten om deze reden nieuwe sancties tegen Iran instelden, is juridisch gezien dan ook niet echt verdedigbaar. Nu hebben die sancties niet zo gek veel om het lijf ¿ het raakt een beperkt aantal personen en bedrijven in verschillende landen die raketonderdelen aan Iran leveren ¿ maar het gaat om het principe. Bovendien heeft de regering-Trump de rakettest aangegrepen om zich te bezinnen op een uitgebreider pakket aan maatregelen tegen Iran, waarbij zaken als een herziening of zelfs het compleet van tafel vegen van het nucleaire akkoord zeker niet worden uitgesloten.
Zo'n streep van Trump door het nucleaire akkoord is nog niet eens het slechtst denkbare scenario. Nog erger dan dat is een Amerikaans militair ingrijpen in de islamitische republiek. Iraanse burgers houden hun hart dan ook vast. Zulke hevige confrontaties al zo kort na Trumps inhuldiging als president... Waar gaat dat naartoe?
Ze kennen hun regering; die is trots en buigt niet. Bovendien gebruiken haar functionarissen met betrekking tot Trump gevaarlijke woorden als 'onervaren politieke beginneling', die het uit de kluiten gewassen ego van de Amerikaanse president ernstig aantasten. Een riskant spelletje dat de zonnige toekomst waarop veel Iraanse burgers zich na de deal hadden verheugd, weer heel ver richting de achtergrond drukt.
undefined