Heel even zijn zij de museumdirecteur

Exposities in huizen gewone Rotterdammers Bij de één wordt geklust, bij de ander klauter je aan boord'

Vijf Rotterdamse musea gaan de straat op. Voor één dag trekken ze in bij Rotterdammers thuis, waar ze met de bewoners een 'expositie' inrichten met werken uit hun collectie. Door de deur uit te gaan, willen de musea laten zien dat ze er voor álle Rotterdammers zijn. Als die zelf niet komen, gaan de musea gewoon naar hen toe.

Op papier klinkt dat simpel, maar het was nog een hele klus om 'Museumstraat' te organiseren, vertelt projectleider Gudrun Feldkamp. Want vind maar eens een Rotterdammer die er zin in heeft wildvreemde mensen over de vloer te krijgen die komen kijken naar kunstobjecten uit een museum. Waarbij het niet de bedoeling is dat het gastgezin er voor spek en bonen bij zit. Het moet ook een beetje de rol van museumdirecteur spelen en zelf ook verhalen kunnen vertellen over de getoonde kunstwerken.

De organisatie selecteerde vier straten, hield een informatieavond en deed briefjes in de bus met de vraag wie wilde meedoen. En zo ja, aan welk van de vijf deelnemende musea (Nationaal Onderwijsmuseum, Chabot Museum, Nederlands Fotomuseum, Maritiem Museum en Museum Rotterdam) men gekoppeld wilde worden.

Er zijn in totaal twintig museumhuizen in vier straten in zeer uiteenlopende wijken, van relatief arm tot de rijkste buurt van Rotterdam: de Dordtselaan (op de grens van Feijenoord en Charlois), de Coolhaven (Delfshaven), Brittenoord (IJsselmonde) en de Molenlaan (Hillegersberg). De museumhuizen zijn vandaag en morgen en volgend weekend van 12 tot 17 uur open. Telkens doet één straat met vijf huizen mee. Bezoekers kunnen zich in deze straten melden bij een mobiel museumhuis voor een gratis toegangskaartje en de adressen waar ze terecht kunnen. Gudrun Veldkamp: "Het is ook een beetje Rotterdam in een notendop. Op het ene adres wordt geklust, op het andere klauter je op een woonboot, vervolgens sta je in een studentenhuis of krijg je een kijkje achter een oprijlaan."

Burgemeester Aboutaleb opent Museumstraat vandaag in de Dordtselaan. Daarna volgen Coolhaven (22 april), Brittenoord (28 april) en Molenlaan (29 april).

Jan Noz, woont op een boot in de Coolhaven Gastheer van: het Maritiem Museum'
"Ik doe mee omdat ik graag vertel over scheepvaart en havens. Ik heb gevaren als kapitein op de zeevaart. Robert van Herk van het Maritiem Museum komt hier met één van hun topstukken, een boek van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) uit 1646. Of ik mijn bezoekers ook een oorlam aanbied? Dat zit er niet in. Maar ik kan er wel mooie verhalen over vertellen. Net als over mijn eigen boot. Die heb ik zelf gebouwd, het is een replica van een Deens postbootje. Ik heb hem geel geschilderd en de dekken lichtblauw, want hoe kleurrijker een schip hoe rijker de rederij. Mijn boot heet Cor 1313 naar het bijbelvers I Corinthiërs 13 vers 13, de beroemde passage over geloof, hoop en liefde. Komt aardig in de buurt van mijn levensmotto: geloof vooral in jezelf, heb liefde voor je vak en geef nooit de hoop op."

Familie Kamminga, woont in de Dordtselaan Gastgezin van: het Nederlands Fotomuseum
Iedereen is kunstenaar in dit gezin. Vader Jacques schildert en moeder Henny is creatief met naald en draad en het inrichten van interieurs. Dochter Martha fotografeert en zal vandaag alle bezoekers van Museumstraat portretteren.

In het huis van de Kamminga's gaat Nicolette Dons van het Fotomuseum een diashow geven. Gemaakt van foto's uit de museumcollectie die passen bij het levensverhaal van deze familie, die ooit een geitenboerderij had en een jaar op de Canarische Eilanden woonde.

De Kamminga's verhuisden een jaar geleden van Nieuwerbrug bij Woerden naar de Dordtselaanin Rotterdam, die een slecht imago had. Ook daarom doen ze mee aan Museumstraat, vertelt Henny Kamminga. "We willen het negatieve beeld over deze buurt doorbreken."

Monique Chabot, woont aan de Molenlaan Gastvrouw van: het Chabot Museum
"Ik ben een nicht van de schilder en beeldhouwer Henk Chabot, die vooral bekend is geworden met het schilderij 'De brand van Rotterdam'. Mijn vader Wim was zijn dertien jaar jongere broer. Hij schilderde ook, maar hij is altijd in de schaduw gebleven van Henk. Mijn oom en vader hadden een hechte band en ik was het lievelingsnichtje van oom Henk en tante To. Ik kan veel over hem vertellen en daarom doe ik mee aan Museumstraat. In ons huis staan en hangen werken van Henk Chabot die nooit te zien zijn voor het publiek. Het museum neemt zelf ook nog stukken mee, zodat we voor één dag echt een beetje een dependance zijn van het Chabot Museum."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden