Heel even gaat het vooral om cultuur

Huizen en kastelen tijdelijk te bezoeken

In mei stelt Natuurmonumenten vijftien cultuurmonumenten open voor publiek. Enkele opties:

Limburg: Hoeve Lichtenberg, carréboerderij op de Sint-Pietersberg. Open op 6,13, 20, 27 mei en 3 juni.

Noord-Holland: Fort Spijkerboer, open op 17 mei.

Noord-Holland: 's Gravelandse Buitenplaatsen Gooilust, Trompenberg (beide open op 12 mei) en Schaep en Burgh (open op 26 mei).

Noord-Brabant: Oude Buisse Heide, voormalige woning en atelier van Henriette Roland Holst. Open op 27 mei.

Zie voor alle openstellingen op www.natuurmonumenten.nl, onder link cultuurmonumenten.

Voor het eerst in haar geschiedenis stelt Vereniging Natuurmonumenten, in mei en september, op grote schaal bijzondere culturele bouwwerken open voor het publiek. De forten, kastelen, landhuizen en hoeves bevinden zich in de natuurgebieden van de vereniging en vallen ook onder haar beheer.

In kasteel Hackfort, op het gelijknamige Vordense landgoed, lichtte Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Vereniging Natuurmonumenten, gisteren de plannen voor deze eerste 'Cultuur Monumenten Maand' van de vereniging toe: "We hebben gemerkt dat er sprake is van een verschuiving in de belangstelling bij het publiek van natuur naar cultuurhistorie. Toen wij voor het eerst kasteel Eerde bij Ommen een dag openstelden voor publiek, kwamen daar vierduizend mensen op af."

Op deze groeiende interesse wil Natuurmonumenten nu inspelen. De Graeff: "Door het publiek binnen te laten en deelgenoot te maken van de verhalen over het ontstaan en de ontwikkeling van deze historische gebouwen en de tuinen die er soms ook bijhoren."

De natuurbeschermingsvereniging bezit nogal wat van deze bijzondere gebouwen. Ze heeft ongeveer vierduizend historische bouwwerken in beheer waarvan er 550 een monumentale status hebben. "Dat maakt ons," vertelt De Graeff, "met Stadsherstel, tot een van de grootste monumentenbezitters van het land."

Door grootschalige openstelling van deze bouwwerken wil Natuurmonumenten tevens het contact met het grote publiek versterken. Ze hoopt dat zich dat ook vertaalt in meer vrijwilligers voor de vereniging en in het oprichten van bijvoorbeeld klankbordgroepen onder de bevolking.

Een nieuw 'verdienmodel' voor de met ledenverlies kampende vereniging kan de openstelling van het cultuurgoed (nog) niet worden genoemd. De entreeprijzen zijn bescheiden en in sommige gevallen is een bezoek zelfs gratis.

Geld wordt vooral verdiend met een succesvolle exploitatie van de gebouwen, die voor 80 tot 90 procent in gebruik zijn gegeven aan particulieren en erfpachters.

Zo is in kasteel Hackfort een kantoor gevestigd en worden er vier appartementen bewoond. Het koetshuis is een brasserie geworden - de 'Keuken van Hackfort'-met louter biologische producten. Ook de oude watermolen draait weer en maalt veevoer voor stichting Urtica De Vijfsprong, die nu al twee zorgboerderijen op het landgoed pacht, met een derde in het verschiet.

Hackfort wordt op 19 en 20 mei met een feestelijk programma opengesteld voor het publiek.

Open voor publiek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden