Heel Ermelo steunt de plaatselijke schaapskudde

Grazende schapen trekken meer toeristen dan lawaaiige maaimachines

Herders hebben het financieel niet makkelijk, maar in Ermelo staan dorpelingen en bedrijven in de rij om hun eigen schaapskooi te ondersteunen. De plaatselijke bank, snackbar en meubelwinkel staan op het sponsorenlijstje en er werken 45 vrijwilligers.

"Daddledoo!" (That will do), roept herderin Marion Derks luidkeels naar haar drie bordercollies. De honden stoppen direct met het opjagen van de schaapskudde. Van een afstandje kijken ze toe hoe de beesten grazen op de mistige Ermelose heide. Het enige geluid komt van de blatende lammeren die hun moeder zoeken in de witte deinende massa.

Collega-herder Chris Grinwis uit Epe kwam afgelopen week uitgebreid in het nieuws met zijn naderende faillissement. Natuurmonumenten gunde zijn vaste gebied op de Veluwe aan een ander. Sowieso geven natuurorganisaties minder geld uit aan natuurbeheer en voor de overheid geldt hetzelfde. Een stichting wil nu de kudde van Grinwis redden, een formule die in Ermelo al tien jaar werkt.

In 2002 opende de schaapskooi van Stichting Schapedrift dankzij zes ton aan subsidies van de provincie en de Europese Unie. Derks begon met veertig ooien en ondertussen is de kudde uitgegroeid tot 520 schapen, waarvan 220 lammeren. De stal is gebouwd uit gedoneerd hout. De sponsors zijn jaarlijks goed voor zo'n 25.000 euro. De kooi trekt ongeveer 80.000 bezoekers per jaar.

Al sinds de opening zorgt Derks dat de schapen het juiste stukje grond begrazen, een efficiënte manier om de heide in stand te houden. In totaal nemen de schapen 380 hectare voor hun rekening. Rond half 9 opent Derks meestal de staldeuren, waarna de schapen zich met veel herrie de stal uit wringen. Bepakt met rugzak en stok wandelt ze achter haar kudde en honden aan. Pas tegen zonsondergang keert ze terug met haar beesten.

Dirk de Vries Reilingh is nu tien jaar secretaris van de stichting Schapedrift en ook hier is de toekomst niet zonder zorgen. "We hebben nu genoeg sponsoren, maar makkelijk is het niet. De gemeente Ermelo, die eigenaar is van het gebied, trekt haar jaarlijkse bijdrage voor het bezoekerscentrum vanaf volgend jaar in. Dat kost ons zo'n 50.000 euro." Dat is de helft van de jaarlijkse begroting van de stichting, waarvan ook de herderin wordt betaald.

Derks heeft er vertrouwen in. "Als de gemeente merkt dat het echt slecht gaat met ons, dan grijpt zij wel in." Volgens De Vries Reilingh heeft ook Ermelo daar belang bij. "De hele omgeving is gebaat bij de toeristen. Die zien liever een kudde schapen over het land struinen dan grote, vervuilende maaimachines."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden