Heel België praat over An en Eefje

BRUSSEL - De Belgische jongeren zijn verbijsterd. En boos. Maar vooral bang: “Wat An en Eefje is overkomen, had ons kunnen gebeuren.” An Marchal en Eefje Lambrecks verdwenen vorig jaar toen ze met vrienden van de toneelgroep Harlekijn een weekje vakantie vierden aan de Belgische kust. Ze waren toen 19 en 17 jaar oud en kwamen na een bezoek aan de hypnoseshow van Rasti Rostelli niet terug in het vakantiedorp. Deze week werden de lichamen van An en Eefje gevonden in de buurt van Charleroi. Ze bleken ontvoerd en vermoord door de pornobende van Marc Dutroux.

Dutroux maakte vele slachtoffers. De afgelopen weken werden twee ontvoerde meisjes uit een van zijn huizen bevrijd en werden de lijken van twee andere - Julie en Melissa - in een tuin gevonden. En België heeft nog een lange lijst van verdwenen jongeren. Niemand weet of daar nog meer slachtoffers van Dutroux bij zitten.

Veel Belgische jongeren, en vooral de vrienden van An en Eefje, zouden Marc Dutroux het liefst levend villen. Maar ze zijn ook boos op de politie. Toen An en Eefje vorig jaar verdwenen, gingen ze dat melden bij de politie in Oostende. De politie deed wat lacherig. An en Eefje waren waarschijnlijk met een paar jongens op stap en zouden heus wel terugkomen. Dat klinkt logisch in een Belgische badplaats waar veel jongeren komen. Maar in dit geval was het niet waar.

De jongeren uit Hasselt, de woonplaats van Eefje en An, begrijpen ook niet dat in Oostende de laatste tram al voor twaalf uur vertrokken is. An en Eefje konden met de tram niet meer naar hun vakantiehuis. Geld voor een taxi hadden ze niet. Dus ze zijn maar gaan liften. Als we aan kust op vakantie zijn, kun je niet verwachten dat we voor twaalf uur naar huis gaan, zeggen hun vrienden nu. Waarom houdt het openbaar vervoer daar geen rekening mee?

In Belgisch Limburg, waar Hasselt ligt, gingen veel kinderen afgelopen maandag in een wit T-shirt naar school. Het was de eerste schooldag na de vakantie in België. De Limburgse media hadden opgeroepen die dag wit te dragen als een teken van steun aan de families van alle verdwenen kinderen.

In alle klassen wordt er over 'de zaak Dutroux' gepraat. De leraren zijn opgeroepen te vertellen over Dutroux en zijn bende, over de ontvoeringen en de moorden. Om hun leerlingen te waarschuwen. De meeste jongeren weten al lang waarover het gaat. Doordat ze het in de krant hebben gelezen, of doordat hun ouders nu ineens ieder journaal willen zien dat op tv komt.

Heel België wil de ouders van An en Eefje laten weten dat ze meeleven. In veel stadhuizen ligt een rouwregister waarin mensen hun naam kunnen schrijven. Er zijn kranten waarin je een advertentie voor An en Eefje kunt laten afdrukken. En er zijn al adressen voor steunbetuigingen per E-mail. Van al die mogelijkheden wordt massaal gebruik gemaakt, ook door jongeren.

Iedereen kende An en Eefje van de posters die overal in het land waren opgehangen na hun verdwijning. Veel vrienden en klasgenoten hebben het afgelopen jaar meegeholpen bij het plakken. Net als voor de ouders van An en Eefje is ook voor hen de zoektocht voorbij. An en Eefje worden vandaag in Hasselt begraven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden