Heel België in de ban van Rusland

Doorgaans besteedt Europalia aandacht aan de cultuur van een van de lidstaten van de EU. Dat heeft tot gevolg gehad dat gereputeerde kunstlanden (zoals Italië in 2003) de manifestatie veel glans verschaften.

Twee keer werd een uitstapje buiten de unie gemaakt - dat was het geval met Japan en Mexico. Rusland kan als het derde land buiten Europa gezien worden, maar de organisatie heeft daar een halfslachtig argument tegenover gezet. Rusland maakt geen deel uit van de EU, maar zijn politieke uitstraling is tot aan de Atlantische Oceaan voelbaar. Europalia ambieert geen alles omvattend landenprogramma te bieden, maar in het geval van Rusland werd een zodanig grote inbreng van het land zelf verkregen dat er nagenoeg geen periode is die niet aan de orde komt.

Wie in Nederland de Russische kunst volgt, krijgt een beeld te zien dat vooral door de collecties van de Hermitage in Sint-Petersburg wordt bepaald. In Brussel gaat het om andere musea in steden als Perm, Jekaterinenburg, Niznji Novgorod en Slobodsjk, die ook voor de Russen zelf collecties bevatten die zij nauwelijks zullen kennen. Europalia Rusland is zodoende een ware oogopener. Uitzonderlijke aandacht in Brussel wordt verwacht voor twee exposities in Bozar (het Palais des Beaux Arts in de Ravensteinstraat), te weten 'Avant-garde in Rusland 1900- 1935' en 'Van Tsaar tot keizer'. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark sluiten daarop aan met onder meer een leuke presentatie van de Trans Siberian Express. Niet ver van Bozar staat op het Koningsplein het Cultuurcentrum van de ING. Daar zijn de vermaarde, met sieraden behangen eieren van Carl Fabergé te zien, de bekende juwelier van de laatste tsaar Nicolaas II, die zo smartelijk in Jekaterinenburg om het leven werd gebracht. Het Museum van Elsene (een van de 19 deelgemeenten van Brussel), dat vanaf de Naamse Poort gemakkelijk bereikbaar is, richt zich op de jaren 1880-1920, toen net als in België in Rusland het symbolisme in zwang was. Ook in Luik wordt met veel enthousiasme aan Europalia meegewerkt. Het Musée de l'Art Wallon toont bijzondere facetten van de Russische kunst ten tijde van Lenin en Stalin. Ook voor fotografie is veel plek ingeruimd: in Gent, Antwerpen, Brussel en Luik worden historische of eigentijdse overzichten getoond.

Info over Europalia op internet www.europalia.be. De NS onderhouden op het traject Amsterdam-Antwerpen-Brussel en Maastricht-Luik een uurdienst, info www.ns.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden