Heeft Suárez een voorbeeldfunctie?

Een verontwaardigde Georgio Chiellini laat zien hoe Luis Suarez zijn shirt kapot heeft gebeten.Beeld reuters

Luis Suárez had zich weer eens niet in bedwang, vanavond tijdens Italië-Uruguay. Hij beet een tegenstander, zoals hij dat al vaker deed, bijvoorbeeld tijdens Ajax-PSV in 2010. Destijds vroeg onze redacteur Henk Hoijtink zich al af: heeft een voetballer een voorbeeldfunctie?

Zou op het feest van het pupillenvoetbal dat wij elke zaterdagochtend mogen vieren, nu ook maar één spelertje een ander in de nek gaan bijten, als het hem even niet naar de zin gaat? Ik geloof er niks van.

Dat Luis Suarez en al die andere profvoetballers een voorbeeldfunctie zouden hebben-het is een onuitroeibare mantra waaraan ik me moeilijk kan overgeven, ook omdat de voorbeeldfunctie er te pas en te onpas met de haren wordt bijgesleept.

'Suarez is mijn voorbeeld niet'
In huiselijke kring heb ik enig empirisch onderzoek verricht naar dit sterk uit zijn verband gerukte verschijnsel. Hoijtink junior, D-pupil van elf jaar, had ik de foto al eens voorgehouden van de karatetrap van Nigel de Jong op de borstkas van de Spanjaard Xabi Alonso, in de WK-finale. Of hij dit ook zou doen, nu hij het bij de grote jongens ziet? Junior keek me aan of ik gek geworden was. Waar durfde ik hem voor aan te zien? Zo'n grote jongen vond hij Nigel de Jong trouwens ook niet, begreep ik uit zijn verontwaardiging, al vond hij het niet meer nodig dat onder woorden te brengen.

Na de beet van Luis Suarez zuchtte hij al bij mijn eerste voorzichtige vraag. Junior was dat hele empirische gedoe duidelijk al goed beu. Hij wilde er één ding over zeggen, en dan moest het afgelopen wezen: "Suarez is mijn voorbeeld niet." Verbluffende oneliner- kan een vader trots op zijn.

Maar zo makkelijk laat de voorbeeldfunctie zich niet wegzetten. VVD-Kamerlid Bart de Liefde vond dat Suarez met een schorsing van zeven wedstrijden te mild is gestraft. Een jaartje geleden vroeg je je dan af of zo'n man echt niets beters te doen heeft, maar we weten nu dat ze inderdaad niets beters te doen hebben-althans, dat ze dat zelf vinden in de law and order-kramp in Den Haag, waar strenge en stoere praat over straffen het hoogste goed is geworden. VVD'er De Liefde zei dat, jawel, de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal serieuzer moet worden genomen-plat moralisme ambtelijk verwoord, ook dat nog.

Ik zal niet zeggen dat De Liefde een voorbeeldfunctie heeft, maar waar is het voor nodig: weer zo'n staaltje Haagse polarisatie, hoe relatief kleinschalig ook? In de schaduw van het gewrik aan het gezag van de rechterlijke macht bemoeit de VVD zich met de tuchtcommissie dan wel de aanklager van de KNVB, op wiens werk mij ook nog eens niets aan te merken lijkt.

Beest
Suarez heeft zich als een beest gedragen, maar zeven wedstrijden is zwaar genoeg voor wie de verhoudingen in alle redelijkheid afweegt. Hij mag tot februari niet spelen-op zich al een behoorlijke tijd voor een broodvoetballer en daar komt in Suarez' geval bij dat zijn kansen op een transfer er voorlopig waarschijnlijk door slinken. En dan lag er nog een precedent, van een onguur type van Vitesse dat ooit voor een beet in een neus twee wedstrijden minder kreeg. Zoiets is in beschaafde rechtspraak een richtsnoer, hoe lastig dat in sommige Haagse kringen ook mag aanvoelen.

Laten we de kinderen er vooral buiten houden en nuchter observeren vanuit de gedachte dat eenieder verantwoordelijk is voor zijn eigen daden, en hij alleen. Dan zijn, met voorbeelden genoeg ook van normaal gedrag, onvermijdelijke en overspannen generalisaties gemakkelijk weg te wimpelen als zou Suarez de dolgedraaide voetbalwereld verbeelden.

Sterker, dat Ajax stante pede met de schorsing akkoord is gegaan, zie ik verheugd als een teken dat het tijdperk van trainer Martin Jol ten einde loopt, een tijdperk van een steeds stuitender gebrek aan stijl en goede smaak. En dat Suarez dinsdag tegen Real Madrid nog als aanvoerder speelde, als een laatste stuiptrekking daarvan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden