Heeft Rutte gelijk of Teulings?

Het Centraal Planbureau presenteert vandaag zijn nieuwe cijfers over de Nederlandse economie. Twee prominente economen trekken alvast heel verschillende conclusies.

Esther-Mirjam Sent, economiehoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Eerste Kamerlid (PvdA)

1Kijkt u met spanning uit naar de CPB-cijfers?
"Absoluut. Het is wel duidelijk dat het de verkeerde kant op gaat, maar ik ben benieuwd naar de precieze cijfers. Ook al bieden die schijnzekerheid: we zijn geneigd het CPB te beschouwen als het Orakel van Delphi, maar voor het gemak vergeten we dat ze er ook behoorlijk naast kunnen zitten. Tussen hun verschillende schattingen zitten soms procenten verschil. Die cijfers kunnen vervolgens wel een eigen leven gaan leiden. Komt het CPB met een heel somber verhaal, dan verliezen consumenten hun vertrouwen en komt de economie in een neerwaartse spiraal."

2CPB-directeur Coen Teulings waarschuwt dat extra bezuinigen de recessie verergert, premier Mark Rutte bestrijdt dat. Wie heeft gelijk?
"Ik kom uit bij Teulings. De economie is heel fragiel, en het effect van bezuinigen is tot dusver geweest dat we in een recessie zijn beland. Ik ben niet van de financiële losbandigheid, maar er moet wel een lange-termijnperspectief zijn: eerst de politieke pijn, dan de economische pijn."

3Hoeveel moet er extra worden bezuinigd en waarop?
"Voorlopig dus helemaal niets. We moeten hervormen, niet bezuinigen. De hypotheekrenteaftrek kan echt niet meer zo. Ook moeten we nadenken over de zorg: hoe kunnen we het eigen risico slim inzetten. We moeten het hebben over de arbeidsmarkt: hoe voorkomen we een tweedeling tussen vaste krachten en flexwerkers. Misschien moet de pensioenleeftijd eerder, of nog een stukje verder omhoog. De bankensector moet op de schop. Doel is een gezonde financiële huishouding op lange termijn. Ik ben bang dat het kabinet in plaats daarvan doorgaat met kaasschaaf en botte bijl, zonder visie. Omdat het zich laat gijzelen door angst voor de kiezer."

'Bang dat kabinet doorgaat met botte bijl, zonder visie'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden