Heeft Netanjahoe een geheime agenda?

De Israëlische premier Netanjahoe bezocht gisteren Egypte om zijn ’vredesplannen’ uiteen te zetten. De vraag is hoever hij wil gaan. Of is het onderhandelen om de wereld te paaien?

Ooit richtte Ariël Sjaron zich tot de naast hem gezeten Bibi Netanjahoe. Diens rechter- en linkerhand zouden onafhankelijk van elkaar opereren. „En welke Bibi moet ik nu geloven”, vroeg Sjaron. De zaal genoot, Netanjahoe kon er slechts pijnlijk bij glimlachen.

Een decennium later ligt Sjaron in coma (vier jaar al) en is Netanjahoe – opnieuw – premier van Israël. Maar veranderd lijkt er niets. Enerzijds heeft Netanjahoe onder Amerikaanse druk een tijdelijke bouwstop op de Westoever toegezegd, anderzijds maken de Israëlische media haast dagelijks gewag van nieuwe bouwplannen. Enerzijds roept Netanjahoe dat de tijd rijp is voor een hervatten van het vredesoverleg, anderzijds laat hij niet na de Palestijnse president Abbas, zijn potentiële gesprekspartner, te schofferen.

De meest verrassende mededeling over de vredesplannen van Netanjahoe kwam deze week uit de meest onverwachte hoek. De vredesactivist, en oud-minister van justitie, Jossi Beilin onthulde dat Netanjahoe in het geheim de laatste hand legt aan een akkoord met de VS dat moet leiden tot een hervatten van het vredesproces.

Volgens Beilin zou dat proces twee jaar vergen, en heeft Netanjahoe ingestemd met de Palestijnse eis van een terugkeer naar de grenzen van 1967 als uitgangspunt, met eventuele grenscorrecties en veiligheidsgaranties.

Beilin kan er prat op gaan degene te zijn geweest die een week tevoren wist te melden dat Netanjahoe had ingestemd met een tijdelijke bouwstop. Zijn bronnen zijn het Amerikaanse onderhandelingsteam en met name de Midden-Oostengezant George Mitchell.

Beilin gaf verder nog een vrij gedetailleerd beeld van de contouren van het akkoord, zoals het tijdschema, de vluchtelingenkwestie en zijn bereidheid over Jeruzalem te praten.

Het zijn deze standpunten die Netanjahoe gisteren tijdens een bezoek aan Egypte ook aan president Moebarak heeft voorgelegd. Dat bezoek kon pas tot stand komen nadat Moebarak zich ervan had overtuigd dat er ’beweging en perspectief’ zat in de Israëlische opstelling.

Mitchell zelf wordt half januari weer in de regio verwacht.

Maar weinig commentatoren in Israël denken dat Netanjahoe ’geschiedenis’ wil schrijven door op een akkoord met de Palestijnen aan te sturen. De sceptici stellen dat de Israëlische premier in wezen niet gelooft in een compromis met de Palestijnen, maar via een onderhandelingsproces de Verenigde Staten en de rest van de wereld tevreden hoopt te stellen.

Waarschijnlijker is dat Netanjahoe’s rechter- en linkerhand weer aan het multi-tasken zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden