Heeft Nederland een 20Plus-partij nodig?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Slecht nieuws voor de partij van Henk Krol: met ouderen gaat het financieel best goed. Steeds beter zelfs. Het zijn juist de twintigers die moeilijker kunnen rondkomen. Drie van de vier jonge twintigers verdienen te weinig om financieel zelfstandig te zijn, meldde het CBS op haar verzoek aan collega Ingrid Weel van de economieredactie. Tien jaar geleden zat nog maar de helft van hen te krap bij kas.

De generatie die begin jaren negentig geboren is, blijft dus opvallend lang financieel afhankelijk, bijvoorbeeld van hun ouders. Als baby maakten ze de tijd mee dat de bomen tot in de hemel groeiden, dat er op de financiële markten enorme winsten gemaakt werden en dat hun ouders dankzij de stijgende huizenprijzen slapend rijk werden. En nu ze aan hun arbeidzame leven beginnen, moeten ze met nul-urencontracten, horecabaantjes, onbetaalde stages en tijdelijke slechtbetaalde klussen hun torenhoge huur betalen en hun telefoonabonnement.

Zijn ze zielig? Als ze over tien jaar in de positie zijn van de dertigers van nu, dan niet. Want die kunnen zich prima redden, financieel gezien.

Maar die route is natuurlijk niet gegarandeerd. De dertigers van nu hadden tien jaar geleden niet massaal flexbaantjes, zoals de twintigers nu.

Als ik aan de twintigers in mijn omgeving vraag of ze zich zorgen maken over later, dan krijg ik een geruststellend antwoord. Ja, ze weten wel dat wij ons zorgen maken, maar het komt heus wel goed. Dat ze voor die leuke klus in het weekend geen geld krijgen is wel jammer, maar het heeft handige contacten opgeleverd. En ze zijn hard op zoek naar iets goedkopers dan die tweekameretage voor 1000 euro, dus dat komt ook wel voor elkaar.

Dat jongeren zo laat financieel op eigen benen staan, komt wellicht ook doordat er steeds meer van hen zijn gaan studeren. Wie hoger onderwijs volgt, komt pas later toe aan geld verdienen om in het eigen onderhoud te voorzien. Vraag vijftigers van nu die gestudeerd hebben maar eens hoe oud ze waren toen ze voldoende eigen inkomen hadden. Grote kans dat ze minstens 25 waren.

Zo bezien is het misschien niet iets om ons zorgen over te maken dat jongeren zo weinig geld verdienen. Die betere opleiding levert later vast een goede baan op. Opleiding is lange tijd gezien als een voorwaarde om ooit een beter inkomen te krijgen. Als we ervan uitgaan dat dat ook voor de komende twee of drie decennia blijft gelden, ziet de toekomst van deze twintigers er zonnig uit. Maar zeker is dit niet. Het optimisme van deze jongeren hoort misschien bij hun leeftijd. Zoals de bezorgdheid over hun toekomst bij die van hun ouders hoort.

Toch is het me te makkelijk om die bezorgdheid met dit argument weg te wuiven. Ik luister ook naar Wiemer Salverda, hoogleraar arbeidsrecht. Hij schetst al een paar jaar een zwart scenario als het om twintigers van nu gaat. Volgens hem is de jeugdwerkloosheid in Nederland even hoog als voor jongeren in Spanje of Italië. Hij ziet hun toekomst wat dat betreft somber in.

Vandaar mijn vraag: heeft Nederland een 20Plus-partij nodig?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden