Heeft het festival nog toekomst?

Hans Armee

Rescue Dawn + Fragments of Cinema and Philosophy

Werner Herzog heeft een speelfilmversie gemaakt van zijn documentaire ’Little Dieter Needs To Fly’. Christian Bale is nu Dieter Dengler, de Amerikaanse gevechtspiloot die in de Vietnam-oorlog werd neergeschoten boven Laos. Hij overleefde op wonderbaarlijke wijze. Herzog was er gister niet bij, toen zijn ’Rescue Dawn’ als ’publieksopener’ werd vertoond. Wél figureert de Duitse mastermind in ’Fragments of Cinema and Philosophy’, waarin hij aan de tand wordt gevoeld over cinematografische ’catastriumphs’.

Bamako + Daratt

Meesterlijk is de cinema van Abderrahmane Sissako (geboren in Mauretanië, opgegroeid in Mali, opgeleid in Moskou) die zich geroepen voelde om films te gaan maken toen hij drie spaghetti-westerns van Bud Spencer en Terence Hill had gezien. ’Bamako’ is een unicum, een gefantaseerde rechtszaak tegen globalisering, waarin een paar Malinese liedjes een Afrikaanse opera opleveren. Sissako is de gedroomde Filmmaker in Focus, die als producent tevens het jongere Afrikaanse talent Mahamat Saleh-Haroun hielp, afkomstig uit Tsjaad, en verantwoordelijk voor de parel ’Daratt’.

Zidane: Un Portrait Du XXIième Siècle + Offside

Festivalprogrammeur Gertjan Zuilhof stelt in het optimistisch getitelde programma ’Happy Endings’ vragen over de toekomst van het filmfestival, nu er overal naar films wordt gekeken: op televisie, computer, iPod, mobiele telefoon, in vliegtuig, trein en tram. Hij biedt eigenlijk zélf al een grappig antwoord door dinsdag in de Rotterdamse Stadsschouwburg zaalvoetbalwedstrijden te organiseren met filmmakers en festivalbezoekers. Een festival is ook – of vooral? – een sociaal evenement, lijkt de boodschap.

Ondertussen werd Zinédine Zidane met 17 camera’s vastgelegd door kunstenaarsduo Gordon & Parreno, tijdens de wedstrijd Real Madrid- Villarreal. In de Iraanse film ’Offside’, van meesterverteller Jafar Panahi, kunnen we zien hoe voetbalgekke meisjes zich als jongetjes moeten verkleden om het voetbalstadion binnen te komen. Als ze worden gesnapt, breekt de hel los.

Rattles and Cherries

Het 16 mm-programma ’Sweet Sixteen!’ belooft avontuur, met psychedelische animaties en sexy slapsticks, en een kort filmpje – ’Rattles and Cherries’ – waarin een filmmaakster en aanstaande moeder haar aantrekkingskracht beproeft met een striptease.

Deux ou trois choses que je sais d’elle

De kans om een oude Godard (1967) op doek te zien, over huisvrouwen die in de prostitutie gaan om de nieuwste consumptieartikelen te kunnen aanschaffen, met de beroemde ’kosmos in een koffiekop’-scène.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden