NieuwsHittegolf

Heeft een varken ook recht op een bindend hitteprotocol?

Als het warmer wordt dan 35 graden mogen varkens niet worden vervoerd Beeld ANP
Als het warmer wordt dan 35 graden mogen varkens niet worden vervoerdBeeld ANP

Met het tropische weer rijden vrachtwagens met vee gewoon door. Beschermende regels van de veesector zijn onvoldoende, stelt de Dierenbescherming. ‘Zolang er geen airco in de vrachtwagens zit, zien de dieren af.’

Ula Idzikowska

37 graden was het woensdag toen een vrachtwagen met varkens ’s middags het slachthuis Vion in Boxtel binnenreed. De dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights bracht beelden naar buiten van dieren met opengesperde monden en schuim op hun lippen. De organisatie vindt dat dierentransport op hete zomerdagen verboden moet worden.

Nu ligt de grens op 35 graden. Wordt het warmer, dan mogen de dieren niet meer worden vervoerd, hebben verschillende organisaties binnen de vleessector in 2016 afgesproken. Toch gebeurt het, zoals in Boxtel. Want het hitteprotocol van de veesector is niet bindend. Het bevat vrijblijvende richtlijnen om het dierenleed tijdens hittegolf te beperken: vroeg laden en lossen, minder dieren op het transport, ventilatoren in vrachtwagens, parkeren en lossen in de schaduw.

Verbieden kan niet

“Het zijn regels die de branche zelf heeft opgemaakt. We mogen het transport dus ook niet verbieden wanneer het 35 graden wordt. We inspecteren dieren wanneer ze bij het slachthuis aankomen”, legt een woordvoerder van het ministerie van landbouw uit.

De Dierenbescherming vindt dat deze vrijwillige afspraken in een wet moeten worden gegoten, zodat de handhaving wel mogelijk is. Dieren ervaren al hittestress bij temperaturen lager dan 35 graden, bleek uit een rapport dat de organisatie in het voorjaar aan de minister voorlegde. “Ondanks alle maatregelen kan je op beelden zien dat dieren tijdens transport serieus afzien door de hitte. Zolang er geen airco is in de vrachtwagens, kan je het dierenwelzijn tijdens zulke warme dagen niet garanderen”, stelt een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Dinsdag riep de Partij voor de Dieren ook al op tot algehele vervoersstop voor dieren tijdens de hitte van deze week.

Lees ook:
Nu de zomers warmer worden, willen dierenorganisaties een strenger hitteprotocol voor veetransport

Nu de zomers warmer worden, moeten de regels voor veetransport scherper, vinden Eyes on Animals en Dierenbescherming.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden