Heeft de moeder van Sharleyne het gedaan?

Herinneringen aan Sharleyne bij het graf.Beeld Herman Engbers

De moeder van Sharleyne, het meisje uit Hoogeveen dat vermoedelijk van een flat werd gegooid, staat vandaag voor de rechtbank.  Het OM was gedwongen haar te vervolgen, en komt met nieuw bewijs. De moeder sprak in juni 2016, toen zij géén verdachte was,  uitgebreid met Trouw. 

Zelfmoord, een ongeluk of moord? Het Openbaar Ministerie denkt het laatste. Sharleyne Remouchamps overleed in de nacht van 7 op 8 juni 2015. Moeder Hélène J. (38) zou haar eerst hebben mishandeld, daarna gewurgd en vervolgens van de tiende etage van de flat Arend in Hoogeveen hebben gegooid.

Vandaag begint de zwaar beladen moordzaak voor de rechter in Assen. Dat het dossier, Markab geheten, nog voor de rechter komt, is vooral het werk van Victor Remouchamps, de (niet-biologische) vader van het meisje. Hij weigerde te geloven dat zijn dochter was gevallen.

Opdracht tot vervolging

Dat de moeder even als verdachte werd vastgehouden, bleef zwijgen over het gebeurde en vrijuit leek te gaan, was voor hem onacceptabel. Hij deed een beroep op artikel 12 van het wetboek van strafvordering en kreeg gelijk van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: dat gaf het OM opdracht de moeder toch te vervolgen.

De hogere rechter kon, anders dan het Openbaar Ministerie, maar één logisch scenario bedenken voor de dood van het meisje en dat was een levensdelict. Een logische verklaring is voldoende voor een vermoeden van een strafbaar feit en vervolging, maar het betekent niet dat de race is gelopen en dat een veroordeling van de moeder aanstaande is. Getuigen die zagen dat de moeder het kind over het balkon duwde, zijn er niet. En een bekentenis van de moeder is er ook niet; zij zwijgt nog altijd.

Wat is er dan wel? De uitspraak van het hof geeft enig inzicht in het bewijs. Zo is er de verklaring van een flatbewoner die de politie wees op de moeder die niet naar haar gevallen kind liep, maar naar een zwarte Peugeot. De vrouw rook volgens een agent naar drank, ze was onvast ter been en liep op blote voeten over straat. Onder haar hemd had ze twee flesjes bier gestopt. Ze huilde en wilde volgens de agent naar haar kind. Nadat de agenten haar de cautie, de waarschuwing dat ze mocht zwijgen, hadden gegeven, vertelde ze dat haar dochter een afscheidsbriefje had geschreven waarin die meldde dat ze haar moeder haatte. Verklaringen van mede-flatbewoners over de vrouw gaan allemaal over haar gedrag na de vondst van het overleden kind.

Balustrade

Het hof omarmde de conclusie dat het kind niet zelf over de balustrade van het flatgebouw is geklommen. Onderzoekers reconstrueerden de val in een leegstaand flatgebouw in Amsterdam. Zij lieten drie dummy's zestien keer vallen, steeds in verschillende posities, vanaf de negende etage. Het experiment gaf aan dat het lichaam hoogstwaarschijnlijk in horizontale positie over de reling is geworpen, wat een ongeluk of zelfdoding vrijwel uitsluit.

Rest de mogelijkheid dat iemand anders dan de moeder Sharleyne over de reling heeft gegooid. Het hof ziet echter geen enkele aanwijzing dat er afgezien van de moeder iemand in de woning was of op de balustrade stond. Geen getuige rept over een andere persoon, wel zijn er getuigen die zeggen dat de moeder op de galerij stond.

Het OM komt vandaag met nieuw bewijs, zo is aangekondigd. Het gaat om een rapport dat de verwurging bevestigt en een nieuwe getuigenverklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden