Heeft afsluiten van verzekering voor woonlasten zin?

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Ik sta op het punt een huis te kopen en vraag me af of het zin heeft om me te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid nu Vereniging Eigen Huis zegt dat woonlastenverzekeraars vaak niet uitkeren.

Ineke Bijnagte

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zit het probleem hem vooral in woonlastenverzekeringen die voor 2007 samen met een hypotheek zijn afgesloten. Die verzekeringen kenden veel uitsluitingsgronden en hoge provisies. Als mensen arbeidsongeschikt werden door veel voorkomende aandoeningen als rsi, psychische klachten of rugproblemen werd bijvoorbeeld niet uitgekeerd. „Dit zagen verzekeraars als vage klachten”, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH. Ook bij werkloosheid werd er niet altijd betaald. De la Porte: „Wie een vertrekpremie meekreeg, werd gezien als vrijwillig werkloos en in dat geval betaalde de verzekering niet uit.” Verder gingen bij die woonlastenverzekeringen volgens VEH gemiddeld 42 procent van de betaalde premie naar de adviseur die de verzekering verkocht. Mensen bleken vaak voor een veel lager bedrag verzekerd te zijn dan ze dachten.

Volgens VEH kregen consumenten veel te weinig voorlichting als ze zo’n verzekering afsloten. Adviseurs keken nauwelijks naar de persoonlijke situatie van hun klanten en wezen ze nauwelijks op uitsluitingsgronden in de voorwaarden.

Inmiddels zijn er woonlastenverzekeringen met minder uitsluitende voorwaarden en komen adviseurs niet meer weg met het geven van vage adviezen. Sinds 1 juli 2007 moeten verzekeringsadviseurs zich houden aan de regels van de Wet Financieel Toezicht. Dat betekent dat ze voldoende informatie moeten geven en zich moeten verdiepen in de situatie van de klant.

Wie nu een woonlastenverzekering wil afsluiten moet zich afvragen of hij hem wel nodig heeft. De uitkering van een woonlastenverzekering is bedoeld om de hypotheek te kunnen blijven betalen als u arbeidsongeschikt wordt of werkloos en de eerste vraag is of u daarvoor wel een verzekering nodig hebt, of dat u het zelf wel op kunt lossen. „Als je wat ouder bent, geen medische klachten hebt en eigen geld, kan je het in geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid nog wel uitzingen”, geeft De La Porte als voorbeeld. „Jonge mensen zonder veel financiële reserves en een hoge hypotheek, kunnen wel wat aan zo’n verzekering hebben.”

Ook blijft het natuurlijk zaak om de voorwaarden van de verzekering goed te lezen. Welke uitsluitingen zijn er? Bij welk percentage arbeidsongeschiktheid krijgt u een uitkering? Wat is de maximale uitkeringsduur? En zoals voor elke verzekering geldt, moet u uw verzekeraar ook eerlijk informeren. De la Porte: „Wie al medische klachten heeft als hij een verzekering afsluit en dat verzwijgt, komt onherroepelijk in de problemen als hij er een beroep op wil doen.”

VEH heeft sinds 12 januari een meldpunt waar mensen hun ervaringen met woonlastenverzekeringen kwijt kunnen. Het meldpunt staat nog tot 1 maart open, waarna VEH verzekeraars aan gaat spreken op misstanden. En wie nu van zo’n beroerde verzekering af wil? „Afkopen kan”, zegt De la Porte, „maar verwacht niet dat je veel terugkrijgt. Dat is maar een fractie van het bedrag dat je ervoor betaald hebt. Ook omdat er zoveel provisie op die verzekeringen zat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden