Hedwigepolder toch onder water, maar het verzet blijft

Tegenstanders leggen zich nog niet neer bij uitspraak Raad van State

MARTEN VAN DE WIER

De Raad van State heeft gisteren gesproken: de Hedwigepolder komt onder water te staan. Na jaren politiek gedoe lijkt daarmee de kogel door de kerk. Maar de tegenstanders van de ontpoldering geven niet op. Zij willen doorgaan tot het Europees Hof.

In 2005 spraken Nederland en Vlaanderen af om de Hedwigepolder terug te geven aan het water. Dat moest de natuurschade compenseren die door het uitbaggeren van de vaargeul in de Westerschelde was veroorzaakt. Maar opeenvolgende kabinetten veranderden nog vier keer van mening over de ontpoldering. Een fikse lobby van boze Zeeuwen zorgde voor die politieke zwabberkoers.

Is het nu dan voorbij? Hans Mieras, juridisch adviseur van de eigenaar van de grond, denkt van niet. "Wij hebben al zo vaak gehoord dat de Hedwige onder water moet. We geloven het niet meer." Mieras zet de juridische strijd door. "Tegen deze uitspraak van de Raad van State kunnen we in beroep gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", zegt hij. Ook tegen de onteigeningsprocedure wil Mieras nog bezwaar aantekenen. Dat betekent een nieuwe gerechtelijke procedure. "Voorlopig stroomt er nog geen water in de polder", concludeert Mieras. "Dat duurt nog zeker anderhalf jaar."

Ook Magda de Feijter van actiecomité 'Red onze Polders' vindt het nog geen tijd om de strijd op te geven. "We zijn al bijna negen jaar bezig. Maar op zo'n dag als deze krijg ik heel veel telefoontjes van mensen die zeggen: 'Houd vol', en 'we leven mee'. Dat geeft me de drive om door te gaan."

Waarom gaat de Hedwigepolder, waar ze zelf niet woont, haar zo na aan het hart? "Kijk toch eens hoe mooi het Zeeuws-Vlaamse polderlandschap is", zegt De Feijter. "Je ziet hier de zeeschepen naar Antwerpen voorbij trekken. En elke week is het land anders. Nu komt het groen van de wintertarwe op. Het geploegde land ligt te blinken in de zon. Zomers zie je de gewassen. We hebben landvogels als de beschermde patrijs en steenduiven en fazanten. Moet dat allemaal maar weg omdat ze zeevogels willen? We hebben dit land gekregen, daar moet je goed voor zorgen. Met dat idee ben ik opgegroeid. Dat geef je niet zomaar terug aan de zee."

De Vogelbescherming is juist blij met de uitspraak van de Raad van State. "Wij hebben hier jaren voor gestreden", zegt woordvoerder Chris-Jan van der Heijden. Hij hekelt het 'eindeloze politieke gesteggel' over de polder.

"De natuur in de Westerschelde is jarenlang veronachtzaamd. Het water is steeds verder ingesnoerd door ontpoldering voor haven- en industrieterreinen. Daardoor stroomt het water sneller, en gaan de natuurwaarden achteruit. Bij een lagere stroomsnelheid heb je meer platen waar trekvogels kunnen foerageren, omdat daar veel schelpdieren in het bezinksel zitten. Je ziet de populatie van scholeksters als een komeet omlaag gaan. De enige manier om dat tegen te gaan, is ontpoldering. "Dan gaat het water weer langzamer stromen."

december 2005

Balkenende II spreekt af de Hedwigepolder te ontpolderen. Deze nieuwe natuur moet de schade compenseren die is ontstaan door het verdiepen van de vaargeul naar Antwerpen.

oktober 2008

De commissie-Nijpels concludeert dat er geen alternatieven zijn voor de ontpoldering van de Hedwigepolder.

april 2009

Balkenende IV slaat de aanbevelingen van de commissie-Nijpels in de wind en beslist de Hedwigepolder niet onder water te zetten vanwege de Zeeuwse weerstand.

oktober 2009

Het kabinet besluit dat de polder toch onder water moet. Er zijn geen alternatieven gevonden, ontpolderen blijkt de beste oplossing.

september 2010

In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte staat dat de Hedwigepolder toch niet onder water komt te staan.

juni 2011

Staatssecretaris Henk Bleker komt met een alternatief plan. Hij wil een deel van de Hedwigepolder teruggeven aan de natuur: de Schorer- en Welzingepolder.

mei 2012

Vlaanderen start een geschillenprocedure tegen Nederland. De Tweede Kamer wijst Blekers plan af.

oktober 2012

VVD en PvdA spreken in het regeerakkoord af dat de polder toch onder water wordt gezet. Twee maanden later besluit het kabinet definitief tot ontpoldering. Die begint in 2016 en moet in 2019 klaar zijn.

februari 2014

Staatssecretaris Sharon Dijksma van economische zaken wijst de Hedwigepolder aan als Natura 2000-gebied.

augustus 2014

Gery de Cloedt, eigenaar van de polder, en actiecomité ¿Red Onze Polders' gaan in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de alternatieven niet goed zijn onderzocht en vragen zich af of de gewenste natuurontwikkeling tot stand komt.

november 2014

De Raad van State verklaart het beroep ongegrond. Volgens de Raad van State zijn alle alternatieven voldoende onderzocht. Volgens de Raad van State heeft staatssecretaris terecht besloten het gebied te ontpolderen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden