Hedwigepolder mag onder water

Protest tegen het ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen. Vandaag is besloten dat de polder toch onder water mag worden gezet. Beeld anp
Protest tegen het ontpolderen van de Hertogin Hedwige Polder in Zeeuws Vlaanderen. Vandaag is besloten dat de polder toch onder water mag worden gezet.Beeld anp

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag onder water worden gezet. Dat bleek vandaag uit de uitspraak van de Raad van State in Den Haag.

Het Rijk en de provincie Zeeland willen de polder weer onder water zetten, waardoor 295 hectare landbouwgrond weer natuurgebied wordt.
Veel tegenstanders willen dat de polder droog blijft. Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens.

Eigenaar
De eigenaar van de Hedwigepolder, Gery De Cloedt, legt zich niet neer bij de uitspraak van de Raad van State. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag gezegd.

'Voorlopig komt er geen water in de polder. Het is een onzinproject', stelt Hans Mieras, juridisch adviseur van de eigenaar. 'We gaan ons verzetten tegen de onteigeningsprocedure. We gaan proberen om die met alle middelen tegen te houden. Die procedure gaat nog zeker twee jaar duren.'

De Cloedt overweegt naar het Europees Hof van de rechten van de Mens te gaan 'om te kijken of de procedures wel goed gevolgd zijn. Daarvoor hebben we nog een half jaar de tijd', aldus de juridisch adviseur. Volgens hem heeft de raad onvoldoende gekeken naar de tegenargumenten. Het Rijk hoopt dat er getijdestromen ontstaan met eb en vloed, maar volgens Mieras werkt dat niet en slibt het snel dicht. 'Het wordt een modderbak met slib.'

'Geen draagvlak'
In Zeeland is geen draagvlak voor ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat zei Magda de Feijter van de stichting Red onze Polders vandaag in een reactie op de uitspraak dat het gebied onder water mag worden gezet.

'Het besluit is zeer teleurstellend voor ons. We gaan kijken welke verdere acties we kunnen ondernemen om de ontpoldering tegen te houden. Er is in Zeeland totaal geen draagvlak voor. De overheid moet de grond nog kopen en er volgt nog een onteigeningsprocedure', aldus De Feijter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden