Naschrift

Héctor del Mar (1942-2019) liet Spanje ieder doelpunt (‘gooooooool’) voelen

Héctor del Mar. Zijn kalmte maakte soms plaats voor driftige opwinding. Beeld -
Héctor del Mar. Zijn kalmte maakte soms plaats voor driftige opwinding.Beeld -

De man van de goal, zo kennen miljoenen Spanjaarden Héctor del Mar. Del Mar was geen veelvuldig scorende spits, maar werd bekend omdat hij met een aan het maniakale grenzende passie doelpunten becommentarieerde.

Alex Tieleman

Zijn 'gooooooool's', die hij soms in één adem maar liefst een halve minuut lang wist te rekken, staan in de Spaanse psyche gegrift. Een variatie van Del Mar was om heel veel korte gol-kreten achter elkaar te slaken: "Gol, gol, gol, gol", klonk het dan. Vaak was het een combinatie van beide.

Het commentaar van Del Mar behelsde overigens meer dan dit drieletterwoord. De geboren Argentijn was een entertainer pur sang die Spanjaarden zijn voetbalvreugde met een verbale bijtel diep de ziel in bikte.

De maker van het doelpunt werd door Del Mar figuurlijk in de armen genomen. Waarbij hem ongekende liefkozingen en lofuitingen ten deel vielen: 'Como te queremos, como te queremos!' (wat houden we toch van je), brulde Del Mar de doelpuntenmakers dan herhaaldelijk toe.

Bijnaam

De commentator muntte talloze bijnamen voor Spanje's beste voetballers. Tequila, Inktvis en Tarzan bleven direct bij het grote publiek hangen. Pluisje voor zijn landgenoot Diego Armando Maradona, vanwege diens pluizige haardos, is misschien wel de bekendste. Het werd als een eer gezien als Del Mar je van een bijnaam voorzag.

De Argentijnse Del Mar kwam op 30-jarige leeftijd naar Spanje om films na te synchroniseren. Hij rolde de radiowereld in en debuteerde in 1976 als voetbalcommentator tijdens de wedstrijd Real Madrid-Peñarol, waar hij voor de eerste keer de typische Del Mar-bijnamen uitdeelde.

Zijn eerste ellenlange durende 'gooooool' slaakte Del Mar op 30 november 1977 toen Spanje zich plaatste voor het WK in Argentinië. Een ander hoogtepunt was zijn lyrische commentaar over de twaalf goals die het Spaanse elftal in 1983 tegen Malta scoorde: 'Spanje, Spanje, Spanje, Spanje, Spanje ...' (altijd een paar herhalingen te veel) klonk het gelukzalig uit de schor geschreeuwde keel van Del Mar.

In de jaren negentig begon hij een tweede leven als worstelcommentator. Waarin hij met dezelfde overgave tekeerging over gemaskerde helden. De kleurrijke superlatieven en metaforen van de Zuid-Amerikaan - op het magisch-realistische af - paste wonderwel bij de showsport. Zijn diepe Argentijnse accent en zijn rollende r bleven zijn handelsmerk.

Gouden microfoon

Het leverde Del Mar prijzenkasten vol gouden microfoons, antennes en andere trofeeën op. Zijn voetbalcommentaar werd door miljoenen Spanjaarden gehoord en hij maakte school onder nieuwe lichtingen voetbalcommentatoren.

Del Mar opperde eens dat werk nog nooit iemand het leven had gekost. Waarom, vroeg hij zich hardop af, zou hij met zijn intense sportcommentaar de eerste moeten zijn?

Als Del Mar in praatprogramma's op latere leeftijd terugblikte op zijn carrière sprak hij met een warm en kalm timbre. Maar desgevraagd kon hij ook bruusk de knop omzetten. Dan werd hij weer El hombre del gol, de man van de goal, die over voetbal sprak of zijn leven ervan afhing. Zoals toen een jonge presentator die met zijn commentaar was opgegroeid vroeg of zijn held de winnende goal van Andrés Iniesta tegen Nederland op het WK in Zuid-Afrika in 2010 nog eens met diens gepassioneerde lofzang wilde begeleiden.

Del Mars kalmte maakte al snel plaats voor driftige opwinding: 'De Spaanse macho's' hadden het geflikt. Iniesta had de bal geraakt met 'zijn ziel en zijn kloten'.

Zozeer als Del Mar de Spaanse vreugde om de WK-winst op 11 juli 2010 terugbrengt, wrijft zijn warmbloedige commentaar het verlies van Nederland er weer pijnlijk diep in.

Héctor del Mar werd geboren op 22 november 1942 in Mar del Plata (Argentinië) en stierf op 8 april 2019.

Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl. Lees meer naschriften op trouw.nl/naschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden