Hebt u ergens vanaf gezien of er liever van afgezien?

JAAP DE BERG

Spellingvragen van lezers:

1060 Waar horen spaties thuis in: er vanaf zien, er vanuit gaan en ertegenop zien? Niet waar de lezer ze, snaaks de krant citerend, heeft gezet. Af, uit en op zijn een deel van een werkwoord (afzien, uitgaan, opzien), dat je hier niet mag splitsen. Correct is dan ook: ervan afzien, ervan uitgaan en ertegen opzien. Terzijde: de tijd dat je ervan, ertegen e.d. wel mocht splitsen, ligt achter ons.

1061 Mag je de n in 'bij dezen' weglaten? Volgens de officiële regels (nog) niet. Met de spelling van oude naamvalsvormen gaan ook kranten weleens de mist in. Advies: een alternatief kiezen of opzoeken. Soms verschillen naslagwerken van mening. Neem te(n) eigen bate, te(r) bestemder plaatse en te(r) elfder ure, waarvan het Witte Boekje de langere vormen goedkeurt en het Groene (GB) niet. Pietepeuterig is het GB met terzelfder tijd (twee woorden) en tezelfdertijd (een).

1062 Erasmus Universiteit hoort toch Erasmus(-)universiteit te zijn? Niet voor hen die hun instelling in de vaart der volken willen opstoten door de naam op z'n Angelsaksisch in mootjes te hakken: Frans Hals Museum, Het Laagland Theater enz. Symptomen van deze 'los schrijf ziekte' halen soms ook de krant: mooi weer verhalen, Calendula zalf (calendulazalf), gouden medaillewinnaar (goudenmedaillewinnaar) enz.

1063 Waarom schrijft de krant Eerste Pinksterdag e.d., terwijl het Groene Boekje hier geen hoofdletters toelaat? Trouw volgt in dezen het Witte Boekje van Onze Taal, dat met hoofdletters voor feestdagen veel royaler is dan het Groene.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden