Hebben we naast lege winkelstraten straks ook lege supermarkten?

Beeld thinkstock

Slow Food-oprichter Carlo Petrini kreeg vorig weekend aan de Universiteit van  Amsterdam de Johannes van Dam prijs. De prijs werd uitgereikt door Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen Universiteit. Petrini kreeg de prijs omdat hij, net als Johannes van Dam, een sterke onafhankelijke geest is die niet de taal van de meerderheid spreekt maar juist zijn eigen visie volgt.

Louise Fresco verklaarde dat zij sterk gelooft dat een continue dialoog tussen maatschappij - vernieuwers als Petrini in het bijzonder - en wetenschap de enige weg vooruit is naar een goede balans tussen traditie en modernisering.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd ook Petrini's boek Over het belang van Smaak opnieuw uitgegeven (Fontaine, vertaling van Andrea Vreede, bijdragen Joris Lohman & Jack Stroeken). Ook hier gaat het over traditie en innovatie. Hoe ons erfgoed, met name datgene wat bijdraagt aan smaak, diversiteit en duurzaamheid, in de toekomst te behouden en te vernieuwen.

Traditie en innovatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tradities van nu zijn de innovaties van het verleden. En de innovaties van nu zijn de tradities van de toekomst. Daarbij gaat het niet alleen om de producten zelf, maar veel meer om de wijze waarop voedsel de consument bereikt. Hoe boeren en consumenten verbonden worden en hoe we een gezonde eetcultuur kunnen behouden in de context van veranderend consumentengedrag.

Carlo Petrini en Louise Fresco.Beeld Slow Food

Groeiende biologische trend
Over deze thema's waren er deze week twee interessante beurzen: de Bio-Beurs in Zwolle en de Webwinkelvakdagen in Utrecht. Op de Bio-Beurs zagen we honderden biologische bedrijven, inhakend op de almaar groeiende biologische trend. Niet voor niets neemt AH afscheid van Puur en Eerlijk en gaat met alleen het biologische merk verder.

Op de beurs waren de biologische 'love-chocolates', met een in de reep ingewikkelde liefdesbrief voor Valentijn, bijzonder. De vertegenwoordigers van Dutch Cuisine, zoals Albert Kooij, waren er. Slow Food chefs Nel Schellekens (Gasterij de Gulle Waard) en Rene van der Veer (De Veldkeuken) gaven masterclasses. En het programma BNR Gangmakers voor innovatieve ondernemers werd er opgenomen. 'Biologisch internet' komt steeds meer van de grond via partijen als Nautilus, Beebox en Beter-Bio.

E-food
Dan de Webwinkelvakdagen in Utrecht: de beurs van de ruim 60.000 webwinkels in Nederland. Hier ging het om zaken als 'afterpay', 'same day delivery' en, jawel, om E-food. Na jaren van achterstand begint namelijk ook de afzet van voedingsmiddelen via internet zich sterk te ontwikkelen. Volgens de dienstverleners op de beurs is E-Food big business. Elke zichzelf respecterende retailer wil een 'online platform', en zij niet alleen: ook boeren, bloggers, thuisbrengservices, thuiskokers, zorgaanbieders en 'food communities' zoeken nieuwe wegen om de consument bereiken. Met voedsel én informatie.

Lege supermarkten
Voeding geleverd via internet is nu nog maar 1 procent van de omzet, en daarmee hekkensluiter. Logisch: eten wil je zien en voelen en het vraagt vertrouwen om het online te bestellen. Toch zal dit de komende jaren rigoureus veranderen. In 2020 is de verwachting dat het aandeel online tot 14 procent gestegen is. Althans volgens Shopping Tomorrow, een onderzoeks- en actieprogramma van 24 brancheorganisatie onder voorzitterschap van Ed Nijpels.

In 2000 bezochten we gemiddeld 7,6 keer een autodealer voordat we een auto kochten, nu is dat nog maar 1,6 keer. Hebben we straks behalve lege winkelstraten ook lege supermarkten? Hier liggen kansen voor innovatieve boeren. Voor biologisch internet.

Jack Stroeken geeft met regelmaat een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Slow Food is een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. Jack Stroeken is voorzitter van Slow Food in Nederland en in het dagelijks leven directeur bij voedselcoöperatie Beebox.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden