'Hebben we daarvoor in de rij voor de stembus gestaan?'

Verbijstering in Zimbabwe over mogelijke winst 89-jarige Mugabe

HARARE - Het lijkt erop dat de Zimbabwaanse president Robert Mugabe (89) nog eens vijf jaar mag toevoegen aan zijn al 33-jarige regime. De officiële resultaten van de verkiezingen worden maandag bekendgemaakt. Maar de uitslagen die al op de muren van alle stembureaus hangen, laten weinig ruimte voor twijfel.

Berachah Chakauya (21) staart stomverbaasd naar de lijsten bij het stembureau in Avondale, een wijk in hoofdstad Harare. Tijdens de verkiezingen in 2008 won MDC (de partij van Mugabe's belangrijkste rivaal Morgan Tsvangirai) daar nog ruim. Deze verkiezingen blijkt Zanu-PF van Mugabe er meer stemmen te hebben gekregen.

"Hoe is het mogelijk?" fluistert een vrouw naast Chakauya. "Zijn we hiervoor woensdag zo vroeg opgestaan? Hebben we daarvoor in de rij gestaan? We hebben toch ondertussen wel genoeg geleden?"

Toch denkt Chakauya niet dat de cijfers vals zijn. "Daarvoor waren er in Harare te veel waarnemers", zegt hij. Er is volgens hem zeker fraude gepleegd, maar vooral op het platteland. "Daar vindt het vuile werk plaats."

De verbijstering en frustratie richt zich nu op MDC-leider Tsvangirai. Het was onverstandig deel te nemen aan een coalitieregering, menen velen, nadat Mugabe de verkiezingen in 2008 van hem had gestolen. En het was dom dat ook Tsvangirai zich daarna begon te verrijken en weigerde op te stappen als partijleider toen zijn termijn was verstreken. Daarmee toonde hij zich niet veel beter dan Mugabe.

"Het is MDC nooit gelukt haar visie om te zetten in politiek beleid", stelde professor George Shire bovendien een dag voor de verkiezingen, toen hij voorspelde dat Zanu-PF zou winnen. "MDC is altijd een protestbeweging gebleven. Dat is iets anders dan een politieke partij waarmee mensen zich echt identificeren. MDC heeft geen werkelijk alternatief kunnen bieden. Het enige waarover de partij sprak, was het afzetten van Mugabe. Maar wat daarna?"

Rashweat Mukundu, voorzitter van het Zimbabwe Democracy Institute (ZDI), blijft er echter van overtuigd dat de waarschijnlijke winst het gevolg is van fraude. Ook Tsvangirai noemde de stembusgang gisteren "een reusachtige farce". Al stelde de waarnemersmissie dat de verkiezingen eerlijk en vrij zijn verlopen.

Mukundu verzekert echter dat vooral tijdens het kiezersregistratieproces de afgelopen maanden trucs zijn toegepast om het veel MDC-kiezers onmogelijk te maken hun stem uit te brengen. ZDI ontving ook op verkiezingsdag veel berichten over incidenten rond stembureaus. Zo zouden sommige mensen bij de stembus horen dat er al namens hen was gestemd.

Het neemt niet weg dat als ook uit de officiële uitslag blijkt dat Mugabe meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen, hij kan doorregeren tot hij 95 jaar oud is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden