Hebben Poetin en Porosjenko elkaar niet goed begrepen?

Vladimir Poetin (l) en Petro Porosjenko poseren met president Aleksander Loekasjenko (midden) tijdens het overleg in Wit-Rusland. Beeld anp
Vladimir Poetin (l) en Petro Porosjenko poseren met president Aleksander Loekasjenko (midden) tijdens het overleg in Wit-Rusland.Beeld anp

Petro Porosjenko heeft te vroeg gejuicht. De Oekraïense president kondigde vanochtend op Twitter aan dat er een wapenstilstand in Donbass (Oost-Oekraïne) zou komen. Een opmerkelijke boodschap, want de spanningen in het gebied liepen de laatste weken juist steeds hoger op. Rusland ontkent dat er een 'permanent staakt-het-vuren' is afgekondigd voor de regio. Volgens een woordvoerder van Poetin kan er geen sprake zijn van een overeenkomst omdat Rusland geen partij is in het conflict.

Even leek het te zijn gelukt: een permanent staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Het gebied wordt al maanden verscheurd door de strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Maar kort nadat het bericht van Porosjenko op Twitter verscheen, liet Moskou weten dat er van een permanente wapenstilstand geen sprake is. Wel zijn de staatshoofden het eens geworden over de 'noodzakelijke stappen' die tot een bestand moeten leiden.

Woordvoerder Dimitri Peskov liet aan het Russische persbureau Interfax weten dat de twee presidenten via de telefoon een 'vredesplan' overeen waren gekomen. "De opvattingen van de presidenten over de mogelijkheden om uit de crisissituatie te geraken, komen in grote lijnen overeen", aldus Peskov.

Hoog opgelopen spanningen
Het bericht op Twitter van Porosjenko kwam vanochtend als een verrassing, aangezien de spanningen tussen Rusland en Oekraïne de laatste tijd juist flink zijn opgelopen. Het Oekraïense leger voert al maanden een offensief in het oosten van het land om de pro-Russische separatisten te verdrijven. Sinds vorige week voeren de rebellen met succes een tegenoffensief uit: ze hebben de Oekraïense militairen verdreven van het vliegveld in Loegansk en de stad Novoazovsk ingenomen. Ook de zuidelijke havenstad Marioepol dreigt nu in handen van de separatisten te vallen.

Porosjenko is ondertussen naarstig op zoek naar een oplossing om de rust in Oost-Oekraïne te herstellen. Vorige week sprak hij met Poetin in het Wit-Russische Minsk al over de crisis, maar volgens Poetin werd er toen niet over een bestand gesproken. De Russische president ontkent met klem dat zijn land de separatisten steunt. Juist daarom wekte het verbazing dat Rusland vanmorgen naar buiten bracht dat er een bestand overeen was gekomen in een conflict waar het naar eigen zeggen niet bij betrokken is. Moskou ontkent dit nu en wil alleen kwijt dat er 'stappen richting vrede' overeen zijn gekomen. Wat die stappen precies inhouden is niet duidelijk.

Militaire oefeningen
Ondanks de wederzijdse beloftes ziet het er momenteel niet rooskleurig uit voor Kiev. Een (anonieme) hooggeplaatste generaal van de NAVO zei gisteren in het Duitse weekblad Der Spiegel dat de strijd in het oosten van Oekraïne voor Kiev 'militair gezien al verloren is'. Volgens de NAVO-generaal kan de Oekraïense president Petro Porosjenko 'zijn troepen het beste levend uit de greep van de Russen halen'.

Het Russische ministerie van defensie kondigde eerder aan dat het deze maand grootschalige militaire oefeningen zal uitvoeren met de eenheden die het Russische nucleaire wapenarsenaal beheren. Een van de leiders van de rebellen in het oosten van Oekraïne blijft ondertussen vasthouden aan de eis van terugtrekking van de Oekraïense troepen uit 'ons gebied'. Dat is volgens hem de belangrijkste voorwaarde voor vrede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden