Hebben of zijn, dat is de vraag

TON DEN BOON

De vervoeging van werkwoorden leidt af en toe tot prangende vragen. Zo worden overgankelijke werkwoorden in principe met 'hebben' vervoegd, en dus niet met 'zijn'. Maar lees je hedendaagse kranten, dan zie je al snel dat er uitzonderingen op die regel zijn, getuige doodgewone zinnen als 'De politie is een fraudeonderzoek gestart' en 'Hij is een nieuw bedrijf begonnen'.

In de media worden de werkwoorden 'starten' en 'beginnen' in zulke zinnen een enkele keer nog met 'hebben' vervoegd, maar steeds vaker met 'zijn'. De vraag is natuurlijk: is die vervoeging met 'zijn' wel correct?

Woordenboeken geven (nog) geen eenduidig antwoord op die vraag. Vandaar dat taalgebruikers bij twijfel nog weleens het zekere voor het onzekere nemen en in arren moede schrijven dat 'de politie een onderzoek heeft (op)gestart'. Wat niet fout is, maar wel een beetje ouderwets.

De Taaladviesdienst van de Taalunie schrijft namelijk dat een paar overgankelijke werkwoorden bij uitzondering niet met 'hebben', maar gewoonlijk met 'zijn' worden vervoegd. In gevallen als 'Hij is een adviesbureau begonnen' geeft de Taalunie zelfs de voorkeur aan vervoeging met 'zijn'.

Er zijn nog enige andere overgankelijke werkwoorden die kennelijk al langer met 'zijn' vervoegd worden, zoals 'naderen' ('Hij is zijn doel genaderd, maar heeft het nog niet bereikt') en 'tegenkomen' ('Hij is zijn ex-collega tegengekomen, maar heeft haar niet gesproken). Wie twijfelt over de vervoeging van díe werkwoorden, vindt in de woordenboeken wel uitsluitsel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden