Hebben nette mensen honger of trek?

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Beste Beatrijs,

'Ik heb honger' zeg ik wel eens tegen mijn partner, zo halverwege de zondagmiddag. 'Trek!' corrigeert hij dan. Volgens hem hebben nette mensen geen honger, maar trek. Ik vind die term van een ongelofelijke truttigheid - in mijn jeugd in de jaren tachtig hoorde ik mijn oma eraan toevoegen 'De negertjes in Afrika - díe hebben honger!' Hoe denkt u daarover?

Voordat u mij adviseert om honger, jeuk, winderigheid of katers niet op luide toon met anderen te bespreken: ik ben een nette jongen en praat buiten de deur niet over honger. Maar in huiselijke kring moet dat toch kunnen. Of ben ik lomp?

Honger of trek?

Beste Honger of trek,

In het sociolect van de hogere kringen (adel/welgestelde mensen/elite - hoe je ze ook wil omschrijven, voor zo ver het geoorloofd is om deze categorie überhaupt aan te duiden) wordt nooit gesproken van 'trek hebben'. Die lieden hebben het recht voor z'n raap over 'honger', net zoals ze 'jurk' zeggen (en geen 'japon') en 'wc' (en geen 'toilet'). 'Trek hebben' is in die kringen een verkeerde uitdrukking. Dat zeggen alleen mensen die de zaken niet rechtstreeks durven te benoemen en daarom eufemismen bezigen. De kindertjes in Afrika doen niet meer mee in deze overwegingen, sinds het aantal mensen wereldwijd dat aan obesitas lijdt het aantal hongerlijders heeft ingehaald.

Er is dus niets tegen 'Ik heb honger' zeggen, maar als u dit te rauw vindt klinken voor uw snackbehoefte, luidt de correct afgezwakte formulering: 'Ik heb zin in...' bokkepootjes/ een stuk pizza/ haring, enfin iets lekkers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden