Hebben alleen populisten en barbaren weet van ware islam?

NUWEIRA YOUSKINE

Een beetje gepikeerd was ik wel, door de populistische klets van VVD'er Halbe Zijlstra. "Misschien is het tijd dat mensen die gelieerd zijn aan de islam, hardop uitspreken dat dit (Isis) niet de islam is. En als ze dat niet doen, geven ze impliciet aan dat dit wel zo is."

Tel hierbij op de duizenden meningengevers die ook eindelijk weer vol verve konden vertellen over de intrinsieke ziekheid van de islam, en de Isis/islam-mediaweek was een feit. Nu kon ik op deze plek natuurlijk omstandig uit de doeken gaan doen dat, gut, die Isis géén islam is, echt niet, sorry hoor, van die gewapende fanatiekelingen. Ze spreken écht niet namens de overgrote meerderheid, etcetera. Maar ja, dat komt niet echt over, hè. 'Islam is vrede'. 'De echte djihad is de strijd tegen het eigen ego' - het zijn schitterende zinsneden. Ze steken alleen beetje schril af tegen de slachtvideo's die her en der in naam des geloofs de ronde doen.

Gelukkig herinnerde ik me tijdig dat ex-GroenLinkser Tofik Dibi hier al lang geleden een doeltreffend middel tegen had uitgevonden. Niet tegen die video's, helaas, maar tegen het constante geëtter over moslims die bevolen wordt zich te excuseren voor het geweld van anderen. Vorig jaar ontwierp Dibi daartoe een recyclebaar persbericht. Het leest als volgt:

'Geachte niet-moslims,

Wij hebben met afschuw kennis genomen van het barbaarse geweld in (insert tijd, plaats en datum). De betrokkenheid van moslims vervult onze harten met verdriet en wij voelen ons genoodzaakt een verklaring af te leggen aan onze niet-islamitische medemens.

Wij veroordelen deze daad (insert tijd, plaats en datum) ten zeerste. Islam keurt geweld en terreur te allen tijde af. De islam is een vreedzaam geloof, maar net als bij alle andere geloven kent zij aanhangers die misbruik maken van het gedachtengoed.

Wij hopen van harte dat u in deze tijd van angst niet vergeet dat moslims ook mee hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog, u dagelijks voorzien van misvormde doch betaalbare groente en fruit en menig boekenkast, voetbalveld en hitlijst verrijken met exotische namen.

Islam is vrede.

Hoogachtend,

(insert naam van moslim)'

En ja, meer zinnigs is er ook werkelijk niet van te maken.

Ik verdenk Zijlstra en enkele van zijn geestverwanten - diegenen die moslims altijd verordonneren afstand te nemen van geweld - ervan dat ze eigenlijk wel beter weten. Dat zelfs zij wel vatten dat geloof over God gaat, en dit geweld over machtswellustelingen.

Misschien is het daarom goed als we de zaak even helder maken. Iedereen die snapt dat 'islam' tot zowel de meest sublieme als de meest verderfelijke praktijken kan leiden, gelieve dit hardop uit te spreken. Degene die dit niet doet, geeft impliciet aan dat alleen populisten en barbaren kennelijk weet hebben van de ware islam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden