Heb lef! Doe wat!

Wat moet Nederland doen op de Klimaattop, vroeg Trouw aan de leden van de Duurzame 100. Vooral: veel méér. Klimaatverandering is tegen te gaan en maakt de economie ook nog eens sterker.

JOOP BOUMA EN ESTHER BIJLO

Rutte, ga je schamen." Het is een van de antwoorden op de vraag 'Welke boodschap geeft u mee aan Mark Rutte voor Parijs?' die Trouw in een enquête voorlegde aan de mensen die in de Duurzame 100 staan. Tot nog toe kunnen premier Rutte en het kabinet van PvdA en VVD niet betrapt worden op een ambitieus klimaatbeleid, klinkt luid en duidelijk door in de antwoorden. "Maak van Nederland weer koploper op het gebied van duurzaamheid", is de, soms smekende, positieve variant van de gêne die sommigen van de Duurzame 100 voelen als het gaat om de Nederlandse inzet tegen klimaatverandering.

"Ga voor snoeiharde reductiedoelen van minstens 60 procent minder uitstoot in 2030", stelt Geert Ritsema (nummer 81 op de lijst), campagneleider bij Milieudefensie. "Help ontwikkelingslanden om zich te wapenen tegen klimaatverandering, toegang tot schone energie te krijgen en de CO2-uitstoot omlaag te brengen. Daarmee kun je in Parijs goed voor de dag komen, en dan kun je ook andere landen oproepen serieus werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering."

Een stevig en concreet advies, dat niet alleen uit de mond van een milieuorganisatie klinkt. "Nederland moet leiderschap tonen, geen achterblijver meer zijn", zegt Unilever-voorman Paul Polman (nr. 20). "Als overheden niet meer moed tonen, gaat het niet gebeuren." Ook Feike Sijbesma (nr. 24), topman van DSM, verwoordt urgentie: "We moeten ons realiseren dat klimaatverandering een reëel issue is en door de mens veroorzaakt. We kunnen deze last, zowel financieel als economisch, niet doorgeven aan volgende generaties, daarom moeten we nu tot acties overgaan."

Consultant Jan Paul van Soest (nr. 52) doet een beroep op de denkkracht van de premier. "Probeer de aard van het klimaatprobleem te begrijpen én ten diepste te laten doordringen, dwars door de teflonlagen heen." Oud-minister Jacqueline Cramer (nr. 57) voegt daar een appèl op de moraal aan toe: "Kom met een overtuigende boodschap dat politici de morele verantwoordelijkheid hebben om de klimaatverandering beneden 2 graden te houden." Ook Kitty van der Heiden (nr. 17), van het World Resources Institute, vindt dat. "Nederland moet weer koploper worden. Dat is moreel vereist, maar ook economisch verantwoord: klimaatactie stimuleert de economie en banen."

undefined

CO2-belasting

Dat laatste zijn de meeste mensen uit de Duurzame 100 met haar eens. De tegenstelling tussen klimaatbeleid voeren en economische voorspoed bestaat niet. Sterker: de sleutel zit juist in economische instrumenten. Voer een belasting op CO2 in, suggereren velen spontaan. Zoals weerpresentator Reinier van den Berg (nr. 75) het formuleert: "Bindende afspraken maken over de reële, hoge, prijs van koolstofuitstoot, volgens het principe: de vervuiler betaalt. De sterke stijging van de prijs van producten zal ook consumenten dwingen om duurzamer te kopen."

Maar, stelt architect Thomas Rau (nr. 3), het klimaatprobleem moet ook weer niet verengd worden tot een economische kwestie. "Wij moeten ons realiseren dat wij gast op aarde zijn. Niet de economie verduurzamen, maar de architectuur van het economische systeem veranderen. Economie is nu de relatie tussen de mensheid en geld en het moet worden de relatie tussen de mensheid en de aarde." Dat pleidooi sluit aan bij dat van RTL-tuinman Lodewijk Hoekstra (nr. 76): "Zie de mensheid als deel van een breder ecosysteem." Iets meer toegespitst is Wouter Helmer (nr. 14), directeur van Rewilding Europe. "Bouw verder aan een robuust netwerk van natuurgebieden dat ons en onze medebewoners - planten en dieren - in staat stelt mee te bewegen met klimaatverandering." Vooral de bossen niet vergeten, is ook opgetekend. "Behoud het bos op het niveau van 1990", stelt Piet Sprengers (nr. 15) van ASN Bank kort maar krachtig.

En vergeet de landbouw niet. "Eet minder vlees", is het advies van ondernemer Maurits Groen (nr. 1). "De grootste klap die de mensheid kan maken in relatie tot klimaatveranderingen is toewerken naar een gebufferde landbouw", is de overtuiging van Ben Koks (nr. 44), directeur van de Werkgroep Grauwe Kiekendief. "De landbouw is volledig afhankelijk geworden van chemie en olie en houdt geen rekening met het duurzame karakter van productiefactoren als bodem en water. Nederland is nu koploper vervuiling wereldwijd, maar kan makkelijk uitgroeien tot exporteur van deskundigheid op het gebied van slim produceren."

En wat doet de Duurzame 100 eigenlijk zelf om het klimaat te sparen? "De grootste klimaatwinst die ik boek, ligt op mijn bord. Vork en mes zijn mijn belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering", laat Tweede-Kamerlid Marianne Thieme (nr. 29) weten. "Geen intercontinentale vliegreisjes, geen auto voor de deur, geen wasdroger, geen vaatwasser", is de persoonlijke bijdrage van Jaap Dirkmaat (nr. 91), directeur van de Nederlandse Vereniging Natuurlandschap. Hoogleraar Klaas van Egmond (nr. 23): "Huis isoleren, zeer weinig vliegen, zeer kleine auto, geen vlees eten, principieel geen aandelen."

De regelgeving werkt niet altijd mee om duurzaam te leven, constateert Roebyem Anders (nr. 71) van Sungevity Europe. "Tot mijn grote spijt hebben we nog geen zonnepanelen: we wonen in een monument en ik ben al een tijdje met de gemeente bezig om toestemming te krijgen." Afgezien daarvan lukt het wel: "Ik eet geen vlees, fiets elke dag een uur naar mijn werk en houd de thermostaat bij ons thuis consequent laag. Ik vertel mijn kinderen en mijn man dat ze maar een trui aan moeten doen."

Maar er zijn er ook die vinden dat die kleine stappen niet echt bijdragen, zoals Jan Willem van de Groep (nr. 10), programmaregisseur Energiesprong. "Ik geloof niet in de kreet 'een beter milieu begint bij jezelf'. Dat is afleidend kruimelwerk en vaak contraproductief. Er zijn radicale systeemveranderingen nodig, daar probeer ik aan bij te dragen."

undefined

De vragenlijst

Deze maand stuurde Trouw aan alle personen in de Duurzame 100 een korte vragenlijst met het oog op de Klimaatconferentie die vandaag in Parijs begint. Een aantal gesloten vragen en drie open. Die laatste betroffen de boodschap die ze premier Mark Rutte willen meegeven, de effectiefste oplossing voor het klimaatprobleem en wat ze zelf doen om bij te dragen aan een beter klimaat. Van de 100 vulden 55 personen de enquête op tijd in. De Duurzame 100 is een ranglijst van personen, jaarlijks vastgesteld door een onafhankelijke jury, onder auspiciën van Trouw. In oktober, op de dag van de duurzaamheid, is de lijst voor 2015 gepubliceerd. Dit jaar eindigde Maurits Groen, ondernemer en bedenker van de WakaWaka-lamp, op nummer 1.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden