'Heb jij de Tokkietoets voor mij?'

null Beeld Staattaal. Yuri Veerman. Fotograaf: Sjoerd Knibbeler
Beeld Staattaal. Yuri Veerman. Fotograaf: Sjoerd Knibbeler

'Mag ik van jou, in de categorie Financiën, de Kopvoddentaks? Ja, alsjeblieft. En heb je ook voor mij, in de categorie Algemene Zaken, de Gordijnbonus?' Sinds vandaag kan het: kwartetten met politieke termen. Kunstenaar Yuri Veerman ontwikkelde het 'Staattaal Kwartet', met als inhoud een verzameling neologismen geïntroduceerd door Nederlandse politici.

Julie van den Hove

Met het kwartet hoopt Veerman dat mensen nadenken over waarom dergelijke woorden worden bedacht. Veerman: "De politiek is een spektakel geworden. Door het kwartet gaan mensen zich misschien realiseren hoe dominant populistische termen in debatten en de media zijn geworden."

Veerman vervolgt: "Tegenwoordig is het format vaak zo dwingend. Politieke leiders worden gevraagd om in twintig seconden een zaak uit te leggen. Ze gebruiken dan slimme termen die gemaakt zijn om te framen of om verontwaardiging teweeg te brengen. Los van het feit dat deze termen de taal verrijken, kijken we niet meer naar oplossingen, maar naar wie er wint."

Reflectie op taalcircus
"Toen Geert Wilders de termen 'kopvoddentaks' en 'zwartepietenwet' in het leven riep, wist hij echt wel dat deze nooit doorgevoerd zouden worden. Het zorgde echter wel voor discussie, maar over de achterliggende materie hoorde je niemand meer", aldus Veerman. "Het is een gekke vorm van politiek, waarbij de taal zelf het product is."

De 32-jarige kunstenaar heeft niet de intentie om een statement te maken en hij verwacht ook niet dat hij er winst op maakt. Veerman: "Dit is gewoon een simpele en toegankelijke manier om als speler te bepalen wat je van alle neologismen vindt. Het is een reflectie op het hele politieke taalcircus."

Wilders was belangrijke neologismenbron
De neologismen komen uit de politiek van de afgelopen vijftien jaar; vooral PVV-leider Geert Wilders was voor Veerman een belangrijke neologismenbron. Het Staattaal Kwartet is sinds vandaag te downloaden en ligt eind maart in diverse winkels. Volgens Veerman gaat het vooral om boekwinkels. Hij heeft bewust voor dit spelletje gekozen: "Kwartetten is een simpel spelletje dat iedereen kent. Hopelijk zet het mensen aan het denken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden