Heath Ledger zorgde ook na zijn dood voor een kassucces

Heath Ledger (AP)

Eind september ging de oude Paul Newman dood maar in januari al stierf de jonge Heath Ledger, de ’Brokeback Mountain’ acteur die best Newman-grandeur had kunnen verwerven. Met wit gezicht, uitlopende mascara en grote rode mond zorgde hij er na zijn dood als de Joker toch nog voor dat zijn op een na laatste film ’The Dark Knight’ een ongekend kassucces werd. Met een omzet van zo’n 531 miljoen dollar haalde deze Batman-film in Noord-Amerika net niet ’Titanic’ in.

In Engeland lukte het Meryl Streep een paar maanden later overigens wel om ’Titanic’ in te halen. Gekleed in blauwe tuinbroek behaalde de nu 59-jarige actrice haar grootste kassucces tot nog toe met de musical ’Mamma Mia’. ’Mamma Mia’ was net als Abba wel louter een Europees succes. In Amerika bleef de musical op een slordige 144 miljoen dollar steken.

In ’Mamma Mia’ zagen we ook ex-James Bond Pierce Brosnan op zoek naar zijn nieuwe identiteit. Hulpeloos en vrij vals zong hij twee Abba-liedjes op een rots in Griekenland. Ondertussen haalde de nieuwe Bond, Daniel Craig, nieuwe bezoekersrecords met ’Quantum of Solace’ en vond de andere ex-James Bond, Roger Moore, de schijnwerpers terug met zijn autobiografie ’Forever my Bond’. De belangrijkste reden om die memoires te laten verschijnen was geldelijk gewin, gaf Sir Roger desgevraagd ruiterlijk toe, maar ook aandacht voor zijn ambassadeurschap voor Unicef. Een beroemdheid die een goed doel dient moet voor dat goede doel natuurlijk wel proberen om beroemd te blijven.

Het goede doel dienen, dat wilde ook de Nederlandse zanger Marco Borsato die acteerde in ’Wit Licht’ ten dienste van ’War Child’. In de film zong hij expres vals, maar zijn acteren was ook niet best, vonden de critici. De film werd neergesabeld. In bezoekcijfers doet ’Wit Licht’ het nog best aardig, al hij blijft ver achter bij het wel geprezen en geslaagde ’Oorlogswinter’ dat met meer dan 200.000 bezoekers in een paar weken tijd tot het Nederlandse kassucces van 2008 uitgroeit.

Maar het kan ook op andere wijze verkeren tussen de critici en de anderen. De mooie, ingetogen circusfilm ’Calimucho’ kreeg in september stralende kritieken maar werd op zijn beurt niet gewaardeerd door de Gouden Kalverenjury in Utrecht. De beste Nederlandse film van 2008 won dan ook geen Kalf, maar wel de persprijs en bijna de publieksprijs.

Ondertussen was 2008 een prima filmjaar. Er waren nog veel meer goede films dan er in de drie topdrie’s hiernaast genoemd worden. ’I’m Not There’ met de zes Bob Dylans had er eigenlijk nog in gemoeten. En de Alzheimerfilm ’Away From Her’ naar het verhaal van Alice Munro. En ’Le Silence de Lorna’ het zoveelste prachtige korte verhaal van de Belgische gebroeders Dardennes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden